《我同鍾意咗十一年嘅人表白,佢竟然跳海死咗》(2)

1001 回覆
288 Like 4 Dislike
今晚夜更十一點左右
如果過 200正皮 再加更
好期待呀晴同呀軒上摩天輪

樓主收到朋友送上嘅心意
要食幾多先去結局
得閒一推
得閒再推
推到樓主卡士蘭當飯食都唔掂
好提議
人地Patreon 課金
我地課卡士蘭

我是來推文的
推到樓主一日食一盒
多謝大家支持住
就快出文 多謝咁多位巴絲
(二十九)
香姨見我沒有反應,應該是認為我在消化她的說話,所以她便繼續把話說下去了。

「假如我係摩天輪嘅時候回憶載點中斷,咁我到時候就會回復正常,而講出心聲嘅計劃就會失敗。

所以為咗應付呢個情況,我已經做定兩手準備。

我已經一早將我想講嘅嘢寫她好哂係一張紙上面,然後我會攞實張紙上摩天輪。

我之前試過直接寫『我喺嚟自未來嘅你,放膽表白啦,唔表白就無機會啦!』,但因為違反咗『向現在歷史中人提及未來』嘅規則,所以張紙就自動消失咗。

所以我今次只係寫咗『一定要表白』,希望張紙唔會消失啦。

一旦我回復正常,軒仔你就可以叫正常嘅我去睇呢張紙,我相信到時候嘅我睇咗張紙,就會認出自己嘅筆跡,明白我嘅心意,然後講出表白。

所以軒仔,你嘅角色好緊要㗎,要有你,先可以保障到我嘅計劃成功。

所以跟住落嚟就要靠你啦!軒仔?」

香姨叫喚了一下我的名字,我這才從發現穿越時空的絕望真相中清醒過來。

雖然我剛才神智不清,但若莫也聽到了我所擔當的角色非常重要,所以連忙先壓下內心的情緒,要香姨再解釋一次我的工作。

「放心啦,我會幫你完成你嘅心願嘅。」聽多了一次香姨的指示後,即使心中愁雲密佈,我還是爽快地答應了她的要求。

「咁就好啦,好彩有軒仔你,我今次穿越時空嘅願望就可以實現啦。咁即使過埋今次嘅穿越之後我就要上天堂,至少都上得安安樂樂。」看著香姨釋懷的笑容,我一時間也放下了心中的沉重,陪著她一起笑了起來。

「好啦,我哋都借尿遁咗好耐啦,返去啦。」香姨笑著站了起來,我也跟著她起步。

「係喎,軒仔啊,我都未問你,你穿越時空又係為咗啲咩啊?」香姨邊行邊問。

「我......為咗救一個人。」我本想說是為了重新追求阿晴一次,但當我想到以目前的情況根本就不可能做到的時候,我就把說話吞回肚裡了。

「你要救嘅人就喺嗰班朋友入面?」香姨聰明地一猜就對,我點點頭回應她。

「雖然我唔知你最後會唔會成功,不過呢,香姨淨係想長氣啲咁講句,穿越時空呢家嘢,你慢慢就會發現其實有好多嘢其實唔到我哋去控制。

你或者會有好多嘢想改變,但到頭來,你都只可以默默咁睇住件事走翻去原本嘅歷史之中。

不過你唔洗灰心,因為我經過咗呢十三次嘅穿越之後我慢慢明白咗一件事。

既然歷史唔會點變,但因為你所做嘅嘢唔同咗,現實真係會出現少少嘅唔同,就好似我遇上咗你咁。

或者有好多人都會覺得,變嗰少少不如咩都唔做就算啦。
但係我相信,因為自己依然可以逐少去改變,話唔定呢啲嘅改變,就會好似滾雪球咁越滾越大呢。

所以記住,可以失望,但千祈唔好絕望。」

聽著香姨語重心長的講話,我感到內心中一向樂觀的靈魂稍為被喚醒了起來。

這時候,我們剛好就走到了餐廳,所以我向著香姨微笑一下,表示自己明白了。

「我嘅最後希望就靠你啦。」香姨低聲地笑著說,然後率先就走向了自己那邊的桌子了。

晚餐在一片歡樂的氣氛中完成,然後大家便一同向本晚最後的景點—摩天輪進發了。

本來在未到達Hep Five之前,我一直在心中考量著如何安排到我與阿晴可以二人一同乘坐同一個摩天輪包廂,然後便可以在浪漫的氣氛下跟她告白。

可是,當我從香姨口中聽完了關於穿越的真相後,我便失去了表白的意欲了。

因為即使表白了,對往後的歷史也是無補於是。

所以此刻的我索性壓制自己不去想阿晴的事,先專心幫助香姨完成表白。
多謝大家成日幫推
樓主由衷感激
雖然今晚感覺上未必上到200正皮,但都繼續期望下先,只要一點左右上到,都會加更報答大家
趕到臨訓前有新一篇文
恭喜哂你 今晚訓得著
瞓覺再推 加更好波
多謝型能刀巴成日幫推
對上一個咁有感覺既故已經係女神話我考第一
好難得先搵到個咁勾起到中學雞回憶既故
,應該會有蝴蝶效應
多謝你欣賞啊
女神嗰個近乎係神級啦
我只希望多啲人好似你會有耐性睇下欣賞下呢個故就好
睇落去就知
如果今晚到 175正皮 就加更 大家估下有冇可能上到

純粹見聽日假期 今晚可以寫多少少
如果今晚內上唔到175正皮 聽日繼續等 200正皮 先再出都得
做咩咁傷感啊幽靈絲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞