『薪火post』BNO 續期資訊(83) 先睇頂置 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
點解你同希巴佢地幾個可以頂到咁勁
間唔中入下黎 都係見到一式一樣既問題
岩岩又有人問寄野要幾錢 痴撚線
2個文件都冇
寫信解釋都接受?
睇頂置
睇DOC
寫信解釋
你唔係可以點
有冇範文參考下
睇DOC
依家仲有平郵掛號,心理質素夠高者不妨選用。不過依家啲人急到瀨,咪俾多啲錢囉,諗住快吖嘛。
平郵掛號應該係搭船?
其實佢要你嘅資料左問右問最主要係想收窄範圍知道你係邊類申請人
再根據呢啲資料得出你要交邊啲文件
等你唔使交多唔使交少
慳返大家嘅時間

揀錯都唔使驚 最多要你補返更多文年姐
最緊要係你本舊bno,其他父母輩資料及文件一概次要,填到就填,交到就交,交唔到寫信解釋,無需糾結!
我有堆常用答案,放備忘錄隨時copy出嚟,另外有記低網頁,一撳就抄得。其他每個人都有唔同重點,希巴update doc,所以有關doc內容佢熟啲。
背範文dse會dq喎!

每個有自己理由,信格式咪睇doc囉。

官方要求如下:
https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/777947/Hong_Kong_BNO_Translation.pdf

基本文件除以上內容仲有副署表(如要),其他一概次要,交唔到寫信。
船運,其實安全,不過預兩個月,正常其實好抆水,90日回覆期喎。依家疫情期,都無所謂了。正常有空郵,相差十零廿蚊,又快,邊有人用平郵吖!
得閒入吓嚟留名
FYI. DHL 文件香港寄德國,大約一個禮拜,所以去英國都應該唔會差得太多
到呢幾個星期啲申請批咗嗰時
應該又好多人問幾時先有DHL tracking number
你的申請可能要三個月以上的處理時間
sor講得唔夠清楚
我係講緊
"呢幾個星期開始申請"
到HMPO批咗嗰時(幾個月之後)
又好多人會問幾時先有DHL tracking number
6月6日晚BNO終於送到上門, 不過係紅色, 想問藍色嗰啲係幾時申請?
🇬🇧

Application history
200602 Passport printed and sent
200602 Application approved
200320 Application being processed
200320 Documents received
200308 Use paper form to confirm identity
200308 Ask someone to confirm your identity
200308 Application submitted
想問一下,我唔見左本 bno, 晌網上依指示報失左。
要幾耐先會收到果個 reference number 再入去續證呀?
睇頂置
DHL啲人寄緊,今發明至啦。
2月寄到HMPO
依家批得好少,唔同以前同一時間批十幾廿個上嚟報。
依家仍然隨機派,紅多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞