『薪火post』BNO 續期資訊(83) 先睇頂置 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
Coronavirus (COVID-19) - in line with public health guidance, we are working with fewer staff. It will take longer than usual to process your application.

You need to ask someone to confirm your identity.

Sign in to check who can do this and provide their details: https://www.passport.service.gov.uk/track

Your application will be kept on hold until your identity is' confirmed.
收到呢段訊息,係咪要補番副簽
好簡單嘅英文咋喎
成日冇反應禁完
我阿爸個friend 話個個人都收到同樣訊息話唔使補, 一早同佢講咗話要, 佢又唔信,所以我問多幾個人
咁你自己覺得呢?
我覺得要啦
風險自負啦
今日已經轉左Status

比大家參考
FEDEX 28/5/2020 $206 HKD

Application history
Application being processed 8:39am on 9 June 2020
Documents received 10:05am on 8 June 2020
Use paper form to confirm identity 6:11am on 26 May 2020
Ask someone to confirm your identity 5:57am on 26 May 2020
Application submitted 5:57am on 26 May 2020
話説我幫我家姐、媽、爸申請BNO,文件deadline係17/4,而根據Fedex我件文件(三份一齊交)就喺12/4到,如是者我就冇再理。直到五月頭,我發現冇聲氣,就再上去track,佢就話we’ve sent you letter 18/4(而我一直都冇收到所謂嘅letter)之後我一直enquires 嗰到追問同打去hotline,佢就話過咗90日要withdraw applications,同埋所有bno文件同正本keep咗喺佢到。

各位幫幫手,我可以點做好?去駐港領事館問得唔得?
算係 如果佢批埋比我仲好
副簽同堆bno正本個d一齊寄?
屌柒佢啦,直情send 返個tracking record 話佢知deadline 前已送到,佢唔做嘢就投訴HMPO.

搵領事館無用,領事館屬FCO, HMPO係屬Home office
緊係一齊寄啦,嫌錢多呀
Thanks 係咪可以副簽同Docs一齊寄?
我見佢寫要寄副簽confirm左先先再寄Doc...
我無理 全部連稅單 夾埋落去
要d時間揾人搞 所以驚會遲左
有冇人試過投訴成功?
你直接問hmpo,另外由於疫情關係,佢哋講咗彈性處理90日問題,但最好90日到期前同佢哋單聲先!依家盡速同佢哋聯絡啦!

https://www.gov.uk/passport-advice-line
我填曬資料 比埋錢 dl埋副簽份野
醒起原來我地址打漏左BLK我住村屋既
HMPO個網果到我填左 3/F, 102
但我發現 原來我所有信 都係3/F, BLK 102
咁樣會唔會仆直?
首先,正常嘅有效bno副署人,係唔使俾資料頁,因為系統有紀錄,一撳就對應到!但過期嘅護照呢,就未必能於系統內對應到!而且一般係失敗嘅,多數要補!但我個人認為,你咁想試過期副署人,為提高成功機會,咪寄埋副署人嘅資料頁去囉,睇吓批唔批!記得返嚟報告喎,俾後人作參考。風險自決了。
我話無唔通你認命?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞