『薪火post』BNO 續期資訊(83) 先睇頂置 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
正確地方打X,外國唔用剔嘅,因為交叉係兩筆,代表經過思考先做決定!
請問fedex 係咪print 左張label 比佢地staff 就得?唔洗自己痴?因為有3張驚痴錯
巴打求救 我幫我老豆續但係冇英文住址證明可以點做,得中文既住址證明但係英文名
其實對比而家,當時呢張相算小兒科,而家可能堆到上天花板
我搵持有美國護照既人副簽會唔會搞唔掂或搞好耐??(驚驚)
有冇人試過呀?
交足嘢就唔會
doc有寫美國公民可以
交足嘢就唔驚

報告
23/3 Processing
28/5 Approved
29/5 Printed and sent
3/6 收到
紅皮!

我係屋企人三份(我+老豆老母)一齊寄
最外面一個大envelope 地址跟格式 寫晒3個PEX no.
入面三份申請各自一個envelope 封面寫左名同PEX no.
再入面啲文件用一個透明file裝好
File面&每張文件上面有寫各自既PEX no.

三份同一個envelope一齊寄
同一日received/processing/approved/print & sent
新BNO同一日寄到(三本各自一份DHL件)
交左既文件同特衰就未收到(亦都冇/未有消息)

三本舊BNO都過期超過10年
所以係apply first UK passport case

文件交左:
舊BNO 正本
特衰 正本
身份證 彩印副本
父出世紙 彩印副本
母出世紙 彩印副本
自己出世紙 彩印副本
父母結婚證書 彩印副本
地址證明 (水費單、稅單、投票信) 正本
解釋信 (老豆老母各一封、解釋冇父母出世紙&結婚證明)
副簽 (拎BNO、非on list專業人士、同一個人簽晒我地三份)

有啲文件重複既(兩個申請都要用到、eg. 父母出世紙)
我就寫晒兩個PEX no.起上面

被聯絡補交文件
幫手副簽既朋友都被聯絡確認資料

重要既野講三次
睇doc幫到你 唔好鳩問

好多野doc都有 睇完一次搵唔到 睇多次confirm真係冇先問
勿做伸手黨

感謝一直解答疑難既巴絲 尤其希魔巴同所記巴
好人一世平安

再報告
10/6 收返齊啲doc
(事前冇收到通知佢地寄出左 不過交到DHL度就有sms)

特衰、剪左角既舊BNO、啲副本、地址證明全部返晒黎
HMPO淨係收左解釋信同副簽(同埋個透明file

有舊BNO又唔想寄正本過去既巴絲可以參考
銀行信都冇?
政府信呢?水費差餉投票嗰啲
去銀行放底100蚊第二日就會有一封
報告

等咗2個半月終於都收到

因為我係一個改名case(都係18歲換身份證加咗英文名)
準備申請果陣上網爬過吓文,睇咗好多次doc,個個嘅經驗都唔同
見到改名呢樣嘢都幾多人問,所以嚟回饋返俾各位巴絲
利申有啲長氣,但我想講吓我成個心路歷程
(改名case/老母話你冇BNO/SAR完原來有)

簡單啲以日子寫咗先
11/2 SAR
14/2 SAR回覆結果
21/2 宣誓
23/2 report lost/同日cancelled passport
26/2 application
29/2 去郵局寄嘢(空郵掛號)
19/3 documents received/同日being processed
4/6 approved/同日printed and sent
10/6 收到紅皮BNO

我係2月頭開始準備申請,問過老母話冇幫我申請過
我又唔係好信,就2月11去SAR
我係直接俾曬個人資料同ID copy send去,唔洗等佢覆再叫你俾個人資料
2月14就收到結果,我真係曾經有過BNO (同老母講返佢自己都完全冇印象)
跟住我見到改過名,無論真係改名定加咗英文名,最好交張證明
環掂去宣誓又唔洗錢,攞定張證明都冇壞
我想講個宣誓過程都幾頹,我都係抄返doc果段字
等宣誓仲驚啲字唔識讀,係咁查字典
(宣誓唔係宣果段字係就咁謹以致誠宣誓bla bla bla啲行嘢)
大家記得用英文,因為佢隊張紙俾你會俾中文你先,我差啲寫咗中文
然後佢就會直接俾返果張紙你,就係你改名嘅證明書

跟手我2月23 report lost 以為要打電話過去
點知即日就覆返我cancelled passport
咁我2月26就上網填form
搵咗朋友幫我副簽(揸BNO但唔係list嘅專業人士)
佢一落筆就寫錯嘢,仲問我有冇塗改液,我叫佢劃一劃再簽個名
成堆文件就係驚個副簽過唔到
2月29去郵局寄空郵掛號 (大概27張A4紙 $48.9)

文件有:
特衰 彩印 19頁
身份證 彩印 1頁
副簽 3頁
宣誓紙 正本 1頁
地址證明 正本 3張(淨係記得有張係投票信)
因為佢冇叫我俾出世紙,所以我冇寄
我淨係喺信封面寫咗PEX no,啲文件冇寫到亦冇用file

無需補交文件,副簽朋友無被聯絡

最後我都要多謝一路有解答問題嘅巴絲
有時我追po見到啲問題真係重覆得好緊要

真係要講一句
睇doc保平安 勿做伸手黨
勵志報告恭喜晒!
恭喜巴打 好好保護個金箔 好易甩
去到民政署就係俾呢張紙,佢中英雙面
寫完宣完誓以為佢會俾張formal電腦印紙
原來直接用返自己手寫果張紙
睇頂置
我哋個post 嘅template 不嬲都有擺你可以返去第一頁望下

留意返香港續領係group 2, group 1你會發現應該會小咗住址證明,例如日本澳洲續嘅話係group1
呢個正喎!
template 得返好少嘢
放曬入DOC
唔該酸民巴
仲消化緊啲料。
Doc真係改咗唔少嘢,呢排睇返,真係再更新咗,多謝你就真!
我都係8號DHL 收左件
未有update 慢慢等了
頭POST都冇人睇
放曬入DOC算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞