『薪火post』BNO 續期資訊(83) 先睇頂置 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
可能中間唔知邊個,收嚟做紀念......

最慘嗰幾個巴絲,係無咗父母正本文件
再睇doc一次,現系統再無additional information一項俾人入資料,是否應該改為寫信解釋好啲?

Doc相關內容:

網上申請:2.首次申請>9.有關included child遺失有關護照

郵寄:1.有關遺失護照、6.有關副本文件
唔係我寫

利申:
Ich fahre mit dem Bus zur Schule
你可以申請多張寄
簽收可唔可以CAP張圖
想請教網上速遞應該點入地址?未試過
HM Passport Office
INT-E
101 Old Hall Street
Liverpool
L3 9BP
UK

簡易續期指南

英國國民海外護照(British National Overseas (BNO))續期申請所需文件:

1.舊BNO (如果是LOST CASE / 身份證大法 / SAR 續期,請盡力提供以下文件)
2.香港永久居民身份證副本(同一頁影印底面)
3.副署表格(如需要,副署人護照不能為過期
4.地址證明(英文姓名+地址,不能用中資機構,可到民政署宣誓)
5.閣下的出生證明(正本,A4 SIZE,如在中國出生,請寫信解釋)
6.英國護照以外的護照全本彩色副本(如有,可以寄正本)
7.SAR回覆信件(INCLUDE CHILD LOST CASE)
8.其他有幫助續期申請的文件

如需要副署(Ask someone to confirm your identity),比錢後,要等一日內會生成副署表格。

你的申請文件HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

你的申請可能要三個月以上的處理時間

建議使用DHL或FEDEX/TNT或UPS
hotline

DHL 2400 3388
FEDEX 2730 3333
TNT EXPRESS 2331 2663
UPS 2735 3535

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓其他問睇完Google Docs後唔明先問問題↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1
其實都係自己 draft 封信,睇吓 doc 幫唔幫到手
可以試吓追 post
可能我哋成日話 hmpo 做嘢「那西」嚇親人
終於覆左我了 我原來真係有bno,比屋企人昆左我20幾年
Doc有講可以黑白
俹簁係真,有人被收/整唔見正本文件亦係事實,佢哋官方答案係:所有文件已寄返俾你!
仲衰,又話爬咗 doc
成功申請後俾佢哋睇,跟住唔知邊度搵返本舊嘢出嚟!
之前有人話皇冠頭既出世紙會俾果邊沒收

系統要我俾埋老豆老母出世紙同結婚證書,但呢三樣野得黑白copy 係手, 無正本😔
本bno可唔可以揀dhl /fedex/ups門市自取唔寄上屋企
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞