『薪火post』BNO 續期資訊(83) 先睇頂置 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
應該都係拎特衰嘅機會比較大
父母本bno仲喺唔喺到 拎出嚟睇下有冇你名
我想問下呢
Ask someone to confirm your identity
係唔係即係要副簽咁解

然後我就撳咗continue
佢又話個service is available
同時又叫我跟返英國時間下晝4:00先可以用到呢個service

有冇巴絲遇過呢個問題
完全唔明點解要特登下晝四點先可以繼續搞手續
*打錯字
Unavailable先係
等吓喇
系統要暫停維修咪會咁囉,你咪等一等先。
好彩上年續左
而家先續係咪要等幾個月
依家仲有3月份收到嘅未批!呢排啲人癲咗去搞,你過要等幾耐?呢一刻英國未全面返工㗎!
等34個月不是夢 舊年續一個月搞掂
原來係咁 唔該巴打
我本身以為自己係咪撳錯嘢或者係咪有其他問題
要搞到特登喺人哋辦公時間同佢傾
直接FedEx 開戶口寄都係二百蚊,駛鬼用spaceship 比多個中間人食差價

簡易續期指南

英國國民海外護照(British National Overseas (BNO))續期申請所需文件:

1.舊BNO (如果是LOST CASE / 身份證大法 / SAR 續期,請盡力提供以下文件)
2.香港永久居民身份證副本(同一頁影印底面)
3.副署表格(如需要)
4.地址證明(英文姓名+地址,不能用中資機構,可到民政署宣誓)
5.閣下的出生證明(正本,A4 SIZE,如在中國出生,請寫信解釋)
6.英國護照以外的護照全本彩色副本(如有,可以寄正本)
7.SAR回覆信件(INCLUDE CHILD LOST CASE)
8.其他有幫助續期申請的文件

如需要副署(Ask someone to confirm your identity),比錢後,要等一日內會生成副署表格。

你的申請文件HMPO簽收後拾肆個工作天內更新

你的申請可能要三個月以上的處理時間

建議使用DHL或FEDEX/TNT或UPS
hotline

DHL 2400 3388
FEDEX 2730 3333
TNT EXPRESS 2331 2663
UPS 2735 3535

↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓其他問睇完Google Docs後唔明先問問題↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

https://docs.google.com/document/d/1sccskS5ZN9vRZveWFRS0vneBNO5Fk8csOKj3H2s3sdU/edit?pli=1
合符以下所有條件基本上可以肯定你有過BNO身份:
- 1997年7月1日前未滿11歲
- 身份證首次簽發日期為(06-97)或之前
- 香港出世而且出世紙寫有'Established'
第二點 十一歲以下嘅兒童唔一定有兒童身分證
當時基本上只有拎旅行證件先需要
到時先知
其實就算bc,因婚姻而入籍都唔係容易!何況bno現無世系/婚姻等程序。
我都係,我係未update status話收到,我諗要俾D耐性等吓
但英國𠴱邊會主動揾你話未收到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞