『薪火post』BNO 續期資訊(83) 先睇頂置 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
walkin就得
Ok thanks
點解呢度啲人只會越嚟越惡

原因只得一個就係啲問題每隔10個post不斷重複

仲要唔睇到DOC就問問問
我想試下寄左先 如果佢叫我補副簽先補 想問咁樣係咪比多幾十蚊DHL 寄去英國嘅錢咋? 定係要重新比過$1000?
唔識睇英文就唔好拎英國護照啦
佢本身有無問你拎副簽?無咪唔洗俾

如果本身有問你拎,點解你唔俾左先
Sorry 咁多位
事源係有個fd send 副本都續到
所以想再問問姐
由於hmpo有遺失正本前科,有錢可出核證副本,無錢可彩影做副本,影像要清晰唔過底,底面都要影,可以手機影自造成A4文件,可雙面印製。但hmpo有權要你補正本。如果真係決定俾正本,為減風險,請於所有文件上標示pex no,以免散失。風險自決!
你肯定自己有就唔使等,直接課金。
咁我覺得 你可以寫番封信加埋份件一齊寄去英國

同佢解釋番 希望佢可以酌情處理
你想像下
呢個世界其實真係好多人老豆老母係邊個都唔知
何況阿婆阿公

寫返話唔知就得
朋友定義並唔止相熟嘅,同學師長同事上司下屬,長輩嘅朋友,朋友嘅家人等,識得佢認得佢,肯幫佢簽就得。

另外你自己有無朋友幫到佢?真係無只有寫信解釋。不過你要諗定,下次真係要補,你哋點算?既然都係要副署,咪花多啲時間搵吓囉,佢以前都有朋友,就係少聯絡,佢啲想幫佢嘅又點會知?

電話裡面有聯絡人,少都係叫有,搵晒佢哋俾機會自己努力過,機會係俾肯努力嘅人。加油。
知道,唔該晒😁
幾十蚊DHL?? 幾百蚊呀
「若然由俾其他國家出手救BNO先,對我哋國家嘅聲譽將會係一個污點」。下議院議員Bob Seely

He added: ‘It would be a stain on our country’s reputation if other nations were to open their arms, metaphorically speaking, to Hong Kong BNO folk in their hour of need before the UK did so.’

點止一個污點咁簡單
真係發生咁嘅事嘅話成個政府都要reset過
後果自負啦. 人哋有權執正來做.
呢度一定係建議大家"走正途"做足哂. 方便HMPO之餘又冇手尾跟.
由於hmpo有遺失正本前科,有錢可出核證副本,無錢可彩影做副本,影像要清晰唔過底,底面都要影,可以手機影自造成A4文件,可雙面印製。但hmpo有權要你補正本。如果真係決定俾正本,為減風險,請於所有文件上標示pex no,以免散失。風險自決!

俾副本主要減少慘案發生,有人無咗父母文件,最慘嗰個係連大陸結婚證書都返唔到嚟!咁你話究竟hmpo啲人係當無見過?定留為紀念?第二次補會直去批個pe手上,見到文件先批,即係有乜事可以追佢,佢唔可以話無見過!除非有多,否則正本無咗,一單都嫌多。
上星期三寄,今日轉左status
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞