『薪火post』BNO 續期資訊(83) 先睇頂置 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
中晒
有reference no
重唔比錢

你印有reference no封EMAIL一齊寄
多謝你咁認真解答
去入境處比錢拎過張新咪得
所以我都諗緊出世紙同結婚證書整過張核證副本寄過去定係原本果張彩色影印寄過去好
要搵個英文正常人寫過
無關係,hmpo唔係睇呢樣嘢,其實bno已經確實咗國籍,上代文件一啲都唔皇要。

正常上代文件,係證明呢位申請人,於出世時個國籍,佢出世紙如於皇土發出,基本上已確立國籍。但有啲人唔係,咁上輩嘅結婚證書同佢哋有關嘅皇土出世紙,就會證明申請人國籍由世系所得!但身份證無直接證明持有人國籍,所以所謂證明是否申請人父母,其實於程序上沒有用處。

但由於系統將太耐無續嘅bno申請當首次申請處理,變相要交國籍證明文件,講真係多餘嘅。但如果係一個首次申請護照嘅英國人,有關文件係順理成章。留意身份證呢樣嘢,係殖民地發俾居民用,英國原無有關概念,但出世紙就唔同,係一世嘅證明文件之一!其實英領仍有一項服務,係登記非英國出世,但因父母係英國人,所生子女出生紀錄於英國出生紀錄上。
由於hmpo有遺失正本前科,有錢可出核證副本,無錢可彩影做副本,影像要清晰唔過底,底面都要影,可以手機影自造成A4文件,可雙面印製。但hmpo有權要你補正本。如果真係決定俾正本,為減風險,請於所有文件上標示pex no,以免散失。風險自決!
我都係卡左係度...

另外想問下如果用spaceship, 收件果個係spaceship 員工定係 fedex 員工黎收件???
我都係卡左係呢度
dhl算
聽日仲入唔到門市搞算
你login account 㩒自己名 揀manage billing就會見到account no.
你開account嘅時候要set user ID喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞