『薪火post』BNO 續期資訊(78) KEEP CALM AND CARRY ON

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
手機影其實最實際
唉,諗返十年前多啲上去英領,雖然保安嚴密,但上到去感覺好安全好舒服,不過係要平日去。依家網上搞係方便啲。
睇doc
你自己理由,覺得ok就得,所有理由都係個人嘅,你寫咩都得!

急嚟無用,冷靜啲啦,依家搞都唔會即刻批!無人返工呀!慢慢諗清楚,爬吓文先啦。
FedEx 開戶口,上個月先有巴打報,新客只需兩百零。船運咪兩個月囉,記得掛號!英國講明無乜人返工,聽日寄到去,分分鐘都係攞幾個月。
根本就應該咁做!依家十份一多啲有效bno咋,之前英國直情無動力做嘢,已經唔傾新免簽!自己都唔重視,點怪得人!大家爭氣,幫到幾多得幾多啦。
確實係
其實,香港地址有格式㗎,小學教嘅。香港郵政亦有標準格式指引,只不過大家無理嘅啫。樓上嘅如果政府個封唔係一樣嘅話,咪攞銀行信囉!之前有人寄差餉單彈咗,懷疑wording唔同!至於邊啲銀行信得,有人報告咗官方答案,睇doc啦,剛早兩日加咗落去!
即日仲可以去郵局撈返出嚟,唔介意嘅咪慢慢寄囉,反正兩個月後應該開齊工啩。
我自己就一向用學校教既格式

差餉好攪笑,佢好似將個中文格式直接連埋個次序譯做中文咁... 睇黎我都唔好用差餉喇咁

另外,有啲機構,明明我度係tower x , 佢硬係要寫做block ... 估係因為啲system gen 出黎
可以,睇doc了解一封內含多份申請表嘅做法!
因為我係included child
所以驚有影響
但要呀媽整過份新既仲難
係,因為電腦編寫格式唔同,而tower並唔係常用嘅!你睇睇doc,最新官答多咗啲可接受嘅地址證明,包括e-copy版本,但佢哋唔會正式公布咁解。
咁你有無你阿媽本有你名嘅護照?有就得,其他盡俾,另外可以去政府攞核證副本嘅,倒不如你幫佢攞齊,反正依家急唔嚟,俾啲錢花啲時間搞埋佢。就算你寄副本都要彩影㗎。不過我最驚你妹寄嘅正本無回頭咋!hmpo沒收正本,以往一兩個月,總有苦主上嚟報!
想問下 我身分證大法全部條件都中
但email問過HMPO佢地又覆我冇我既BNO record

咁仲應唔應該試報失
可否講吓你點中法?

SAR你父母,睇吓你係唔係included child。
其實doc寫晒好清楚個優先次序,而一向報告上嚟,都係國籍行先,職業次之,有人報告過唔係咩專業,簽咗都無問題。另外佢會有方法抽樣調查,你同佢現階段無須要提交咩證明。唔好交無謂文件,暴露過多私隱!
搵清楚02年係應該要有
1997年7月1日前未滿11歲, 首次簽發日期係96年, 出世紙有'Established'
父母冇續 唔知有冇included child
但HMPO覆左no record of any passport or application having been made in your details
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞