『薪火post』BNO 續期資訊(78) KEEP CALM AND CARRY ON

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
幾時申請身份證
Bdtc !
97後, 所以應該係無嫁,
問題係當時入境署話我本身係英籍改唔改返
問題係父親既國籍, 佢本身有家人係英國
但係搵唔到佢, 佢有無幫我搞過任何手績我都唔清楚
連佢係有香港居留既英國人, 定係97前移民英國我都唔肯定
入境處話你唔係中國籍咁你應該都冇得拎特區護照
如果你冇其他國籍嘅話好似應該係可以問英國拎boc
之後好似可以轉bc?
家父97前已移民外國/佢一直都有外國國籍

你可以SAR問一問
父親既國籍都可SAR睇吓
睇左doc
first british passport
was the applicant a british national at birth
我係83年後香港出世, 父母都係香港出世而且住滿7年
點解根據個doc我就係british national?
因為你香港出世+父母係英籍
97前香港出世+父母是但一個係英籍(BDTC)
你就會一出世就係英籍(BDTC)
唔係好明父母點解係計英籍
因為佢地6x年係香港出世就係?
如果咁計 咁我自己本身都係英屬香港個陣出世同97前住滿7年 父母係點其實唔影響?
巴打咁夜都覆
仲有另一個問題 都係係個doc搵唔到
我係included child 係媽媽本過左期既BNO到
媽媽都要續本BNO
我同佢個application都要用到呢本BNO
我都會一齊寄去既 咁使唔使寫信話比佢知我係一雞兩味?
寫信解釋
你清楚將文件標記好pex no,並說明邊份打邊份,邊啲要share,一封信一次過寄晒過去。
其實都係根據英國國籍法。首先就係香港出世,因為佢哋生於殖民地上,佢哋年代英籍叫cukc。到你年代,你香港出生,父母又係香港居民,基本上你已經係英籍,呢個時期叫bdtc。而bno就必須之後於97前登記。bdtc已於97大陸收返香港當日取消,得返bno仍然存在於曾經登記嘅人上。

60年代點計要翻查當年國籍法,以前法律無依家複雜,而且無居英權概念,一般嚟講,英國土地下出世,就係英籍。後來國籍法不斷更新,以限制殖民地居民湧入英國本土,不斷修改。bdtc時期,香港出世仲要父/母以香港有合法長期居留,永久居民就一定係,所以呢類香港出世嘅都係bdtc!我諗情況就係,如果父母都係非法入境,無身份證,佢出世就唔會有英籍。
SAR 問下
佢地應該有記錄
咁其實我唔使理父母 都可以叫英籍啦
想問下父母的BNO續領,可唔可以加埋自己個份續領一齊寄過去?我睇過doc話可以,但有啲網站又話唔得,有冇成功的巴打解答
約翰遜發言人:現時並未更改BNO國籍地位
https://lih.kg/2036751

印passport係咪一定要一張a4紙兩頁passport?
可唔可以幾頁passport印埋同一版同雙面影印?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞