『薪火post』BNO 續期資訊(78) KEEP CALM AND CARRY ON

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
平郵係要兩個月,而因為疫情關係,hmpo回覆期亦內部延長咗,如果接近90日都未到,請聯絡hmpo以便佢哋做相應行動。

現時hmpo因為疫情沒有全面復工,如非緊急,建議唔好申請住,申請咗亦將會用較長時間批核。

現在各巴絲主要速遞去英國,價格請自行打熱線,以了解最新優惠,寄件方法等。
平郵有掛號,亦唔等如一定寄失!但船運中無狀態更新,心理質素要高!
巴打真心好熟
最驚係填錯野 anyway個行我填yes就得
今日寄fedex 後日中午到三份申請一齊寄
幾錢
明白
不過剛網上交咗申請
都要侷寄

我見佢有海外平郵掛號
https://www.hongkongpost.hk/tc/sending_mail/international/surface/registered/index.html

咁相信90日點都寄到啩。
佢官網話25日,加開咗船。
其實無需思考太多,父母係唔係,有英國護照咪係,唔知咪唔知。你個國籍,由當年簽發bno已經核實,無需糾結太多!
同埋平郵掛號設追蹤功能

https://www.hongkongpost.hk/tc/sending_mail/international/index.html

不過當然同快遞時間冇得比
副簽寫地址果度唔夠位寫
可唔可以用簡寫Co., Ltd. / H.K. 呢啲
定寫出格
嘩,平郵做到一個月,真係快咗喎!咩船嚟....

BTW平郵會慢,感覺成日會失,其實失件有,但唔係一寄必失,空郵整體失件少於平郵嘅,因為平郵包括陸運同海運,唔同空運點對對咁濟,風險要自己評估!之前由於空郵性價比高,無人為慳十蚊左右寄足兩個月!呢度報上嚟會被人笑。

呢一刻如果無空郵,速遞覺太貴,覺得寄平郵唔怕等,心理質素夠高,不妨做吓勇士,成功嘅話報告吓,等以後啲人有數據參考。
明白

佢有掛號
都可以考慮

如果冇掛號就實在太牙煙
填同簽名一頁,其他應該係指引嚟。
個追蹤有人話得啖笑,唔同空郵多啲狀態更新喎。
當然可以啦
總之風險自決啦,不過就算失,除咗本bno要報失外,就唔覺有咩補唔返,到時可能空郵開返再寄都唔係問題。

不過你亦可考慮速遞,開戶口或搵中介,可能百零兩百有交易了,視乎邊間,DHL肯定最貴。
唔該巴打
Ok thx
百幾200都仲可以諗下
等我check check
幫兩老續,過期十幾年,無副簽,到今日終於批咗
另外就算寄平郵,我都會預佢兩個月!因為量太多,之前空郵掛號慢件要三四個星期,影響埋speed post都有少部分慢兩三星期,平郵真係好少人有經驗,預鬆啲咁大壓力。
點解咁多平郵勇士
佢寫25日真係未必可以當真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞