『薪火post』BNO 續期資訊(78) KEEP CALM AND CARRY ON

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
咁唔會有咩事嘅,有奇異問題再上嚟報告啦。
雖然我填表揀錯左HM Passport office issue本野比我
但我希望無事

Fedex 個度希望幫到各位
大家快d續
Send the following:
old passportfull
birth (civil and hospital) or adoption certificate showing both the child’s and parents’ details
the passport used to enter the country from which you are applying (if this applies)
full colour copy (every page including blank pages) of any current or expired passports from other countries that haven’t been cancelled

要寄出世紙?
好呀
樓主好熱心好好人
要乜俾乜,俾唔到你寫信解釋。
基本上呢啲資訊類嘅嘢,錯得嘅就一定係佢錯。
堂堂大報拎啲未fact check 過嘅嘢出黎誤導公眾

1997年4月1日開始簽發嘅護照已經唔係人民入境事務處簽發,而每個人本護照嘅情況都唔同,只要係呢一日之後先拎護照或續過護照嘅,機構已經可以係香港商務專員公署、英國駐港總領事館、外交及聯邦事務部(FCO)、 身份及護照服務署(IPS)、女皇陛下護照署(HMPO)。我唔知點解佢可以假設所有人上一本BN(O)都係廿鳩幾年前無續過。

而且現時護照簽發機構係按照你本護照內所寫而選擇,不存在「方便」與否嘅問題。
希巴一向熱心助人,依家份doc佢擺咗好多心機去幫手update,包括啲template!
唔該
肯定佢無追過薪火post!

講開又講,我以前學中文,無話一個問題‘不存在’,唔知幾時開始香港用咗呢類難明嘅字詞。我覺得用‘唔係’、‘無’等字都好簡潔易明。
想問下我唔見左個application reference 可以點搞?
未寄咪寫多封信囉,寄咗就由得佢啦,呢啲咁小嘅事唔會有影響
想問我本身想幫屋企人同整搞埋
但佢彈段咁既野
2. Get your documents ready
We can only receive your documents after your identity has been confirmed. This includes anyone you’re applying with as part of a family or couple
We’ll let you know when and where to send them.

咁姐係我自己先sd過去比佢confirm左身份先可以再幫搵屋企人搞?定可以一次過sd過去?

唔該哂
請問而家係咪上佢個網報失就得?
(以前好似要喺香港去警署報失)
連email同msg都無收到
俾咗錢未?俾咗就算啦。
去搵吓自己電郵、有無短訊通知?無嘅你要去問hmpo。
我係1997前在香港出世, 但父母無申請過BNO, 我的情況係唔係只可以等平權後先知嗎? 可唔可以申請BNO呀?
搵晒啦,一個都無
一次過寄晒去。佢睇完副署表無問題,即刻做埋餘下批核。你唔係想分兩次,每次等幾個月吖嘛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞