『薪火post』BNO 續期資訊(78) KEEP CALM AND CARRY ON

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
平時有幾多機會私人信件寄海外丫. 唔少人根本唔知有空郵同平郵.
咁搞笑會唔知 2020年喇喎
窮囉!同埋認知問題!有啲人一世都唔識寄速遞,亦以為天價嘅

多得各巴絲報告,原來速遞都有平啲價錢。
以前互聯網未咁普及,所有文件都要靠寄,老一輩應該清楚啲
後生一輩一年有幾多次寄文件去海外? 以前郵局有航空郵簡賣,唔知有無人用過?
郵簡

真係上世紀產物
如果個個都咁醒,就唔會依家doc都唔睇,衝出嚟搭的士,同埋一早定期續證啦。
有冇人試過大陸岀世紙冇揾翻譯批左
有呀!郵簡小學有教添。主要因為一張紙而且薄,所以再平啲。以前為減重,有空郵信封信紙,特點係薄,減低郵費。其實飛機載重唔多,盡量收多啲件就要減重了。

舊時代寫信同啲移民咗嘅同學聯絡,有啲Long D情緣咪就係靠寫信,點同依家手機咁方便!
依家會當收藏郵品,無人識用。
多數唔寄,費事佢唔識睇返嚟叫你專業翻譯!
係. 一張紙連郵費,全世界都係2.X, 好抵. 唯一缺點係裡面唔可以夾附其他物件.
所以依家啲人入郵局寄信以為平郵解做平啲郵費,所以咪咁多平郵勇士囉.
否則你同啲職員講份文件要坐飛機嘅,一定唔會做平郵囉.
因為張岀世紙係bno本人 應該冇得唔寄
事實係平郵同空郵差價太少,細信郵局職員都好醒目,提醒返個價錢同寄件時間,一般寄空郵多。大件就好睇有幾重同寄咩,郵局職員都好專業嘅。
係揀郵件定小郵包?
郵件0.3kg真係ok平
$207 tnt
HMPO要90日寄到
我睇返
佢船期真係密咗好多
英國截郵日

5.27
6.3
$400 有找
發覺原來有屋企人本BNO過左期唔係幾耐,填啲簡單問題果陣都無話要副簽,藍底果版話要既野都係講要相同舊果本BNO, 請問咁樣係咪姐係唔洗果堆其他證明身份文件(香港passport, id卡,住址證明,出世紙)?

唔該
出世紙係證明國籍源於英國土地出生,你唔係,就應該係其他,例如入籍,咁應有入籍證書。其實舊bno已代表,登記時交足夠文件。不過太耐無續,系統分配做首次申請咁再交足文件。總之要乜俾乜,交唔到寫信解釋。
問佢客服好啲,我都係大鄉里,唔識寄速遞㗎
想問而家武肺都申請得?只係慢?
抵玩!
明白
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞