『薪火post』BNO 續期資訊(78) KEEP CALM AND CARRY ON

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
你睇返自己就得,你香港出世,就唔使糾結太多。實際上依家係續證,只要有舊bno在手,唔使諗其他,如果無,先至搵證據,去證明自己曾經登記過,SAR大法正係幫手搵英國記錄嘅。
本野一早就唔見左
無passport no. / issue day
仲有冇得續領?
一張紙上下兩個影像,前後合共4個,最緊要清晰無過底。再清楚啲講,一張紙可印到8頁護照內頁!
你肯定嗰本係bno就一定有得續,請睇熟成份doc!
thx巴打
其實都係想知點解doc要分83年前同後咁講
就算我89 90 92年香港出世 唔使理父母 其實都算係英籍?
正正就係83年開始改rules
出世紙有欄話你是否確定永久性居民,呢啲喺以前70年代或更早係無嘅!而83正係改咗國籍法,身份轉做BDTC!出世嘅人自動成為英籍應該收緊咗,變成父/母身份會影響該出生兒童是否香港永久性居民,如果該兒童連永久性居民都無,就無資格有英籍!

你最緊要有舊bno,就可以續證。至於你有興趣知道國籍問題,不妨自己搵英國國際法,雖然wiki 有相關內容,英文版更詳細啲,但未必應盡解你心中所慮。
而家仲可以用咩速遞公司寄過去
Thanks
想問下如果阿媽婚前同婚後個姓唔同咗我應該填邊個出世紙係show 婚前個姓
咩都得,寄到去英國就得,價錢自己打熱線問,聞說開戶口有迎新。
想問下bno最後果頁係簽名同緊急聯絡人資料,寄返比佢地果陣需唔需要簽返名同填返資料?
過左期10幾年
你到時就算要交,都係出世紙同父母結婚證書,咁你覺得應該點填?
明白哂唔該巴打
所有護照呢啲資料其實要填!係俾你遇上危難時用!分分鐘救你一命!你個人簽名就代表本護照正式有效!以後緊記!

至於呢一刻呢本過期護照,其實無所謂啦!
符合晒doc個3個條件 但我自己就冇見過我本bno
係網上apply既時候 佢問
Have you had a uk passport before?
答no既話有冇問題
答yes同報失既話要填舊bno資料 我冇左舊個本都填唔到..
中晒其實九成九代表曾經擁有!正式程序係先report lost !如果你對國籍有懷疑,可先行sar。留意如果你只係included child,就要sar父母,先會搵到你include咗落邊位護照度。
好 唔該你~
咁我都係照簽返個名就算
我又唔明有幾大件事,未改咪未改囉
唔會有動作、無動作、未有動作、即將有動作但未準備好要公佈嘅,都係未改變呀
身份唔會因為你本嘢跌咗就無咗,如果咁簡單就無咗嘅,我都想跌咗本廁板佢
另外講多少少,bno當年本申請指引,寫住:

凡因出生、入籍、登記、領養、或世系而同香港有關係的英國屬土公民,可獲發給英國國民(海外)護照。

網上搵到啲相,出世紙唔確定永久居民身份嘅,多數父母係難民、無身份證得行街紙之類。

如果大家有當年bdtc本申請指引,bdtc入籍申請指引嘅話,不妨影上嚟大家參考下,可以嘅話借用入埋doc,豐富個內容。

我又post返伊原摩耶花絲打啲圖出嚟,俾大家參考下:

呢啲歷史嘢,真係要入埋doc佢。
198蚊
我發現唔止我啊爸本過期bno冇簽,連佢本特區都冇簽到,但我又已經彩印晒,咁其實又有冇問題
無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞