『薪火post』BNO 續期資訊(78) KEEP CALM AND CARRY ON

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
咁快又一個post
謝謝大家
建議依家先續嗰啲一概不理
頭先去影相,除我之外同時間四五個人都係排隊影BNO相
而家先續嗰啲肯定之前話bno冇用續嚟都冇用 見依家有少少曙光就狗衝
幾份花邊小報加啲content farm就吹晒啲人嚟續,平時好日都唔會咁快爆post
唔係話你班人自私功利,只係麻煩盡下後人責任,睇doc做人,大把前人經驗可以比你參考,做doc開po嘅人唔係老馮答埋啲doc已經有嘅問題
您指揀錯application form 定係朋友揀錯?唔
以前去英國領事館renew passport, 有機會入下領事館入面, 感覺到幾好. 到近年renew可郵寄/速遞, 以及相片可Selfie, 基本上足不出戶就可renew, 其實好方便。

無論BNO能否平權, 希望能去國會大廈(Parliament House)參觀一下[期望明年夏季能恢復限定日子參觀], 因為以前於英國, 已參觀過白金漢宮、西敏寺教堂、Tower Bridge、溫莎堡...等(有些是限定日子開放內部參觀, 唔容易夾到時間), 連10 Downing Street(首相府)也去過外面睇過[當然好難參觀內部], 就係漏咗 Parliament House未參觀過. 希望Parliament House在不久將來會傳來BNO passport holders之好消息.
英國和愛爾蘭的postal code是英文字母加數字,例如SW1A 2AA

如果在英國本土以外申請/renew, 應該會有另一些頁面。
副簽人住喺英國先有得同你online 副簽

你朋友依家唔係住英國就麻煩印form畀佢副簽
最好快啲落閘
地址證明用自己print既銀行statement 得唔得
銀行好少寄信俾黎
有冇巴打幫手改改
仆街上年叫老豆續唔肯續
而家先終於肯
香港郵政得番船運
DHL貴到仆街
但bno人數越多 都算係一種對英國嘅施壓
FedEx 有折扣(要先註冊成為會員)
寄Documents 去英國約HKD200.- (International Priority)

約2-3working days抵達當地。
(香港上門收件,足不出戶)

美國courier快遞,申請英國passport,
都不錯。
係呀... 事先又唔單聲
希望唔好我呢頭寄出份野果頭又返黎
香港地址格式真係好on9, 個個唔同寫法
他日自己話事時真係要有自己既postal code
頂 我已經寄咗
有人試過寫同學彈咗,個pe傻嘅,話叫寫返朋友!

原來「朋友」係佢哋嘅magic word,所以大家唔使諗得複雜。
比完錢都無叫我countersign
what you need to send 都無countersign份野
連download都無呢個option
係咪意思可以skip
利申 :02年10幾歳時renew過一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞