『薪火post』BNO 續期資訊(78) KEEP CALM AND CARRY ON

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
又唔會全部都係寄續領BNO文件既................................. 一半左右啦!
未返齊工呀,波叔領過嘢,依家佢好鬼小心,成個人轉晒性!
利申:日本+台灣but香港人, 持中華民國護照+日本護照+BNO,長住日本

香港出世今年25歲,令左第一本護照就係BNO,大個D先申請特區護照同中華民國護照,18歲番日本讀書就恢復番日本護照(因為要領日本護照就要放棄特區護照、日本唔承認中華民國國籍所以唔洗放棄)

依家想繼續keep住本BNO多個旁身(始終覺得自己首先係香港人),但係最近唔小心整爛左要重新申請需要副署。因為短期內都唔會番香港,咁我想問佢話專業人士可唔可以俾日本認識嘅大學教授、警察簽名呢?

咁申請個陣可唔可以係日本寄出,然後HMPO會寄番去日本?
點解唔得?不過要影護照資料頁之嘛。同埋啲嘢係英文咪得囉,英國人睇唔明日文。
THX
如果個大學教授或者警察認識你兩年或以上,當然可以做副簽,但佢地需要持有有效英國或英聯邦國家護照..
申請可以從日本寄出同收件,但你提交住址證明要同收件地址一樣。
補充,仲有美國護照!
咁係日本真係好難搵到專業人士同時又係英籍or歐盟
題外話,依家BNO轉用藍色未?
如果日本搵唔到,而你認識其他合資格朋友處身其它國家,send張副簽form俾佢地,填完後寄返正本去日本俾你(副簽人持非英國護照就要同時影印埋個人資料頁俾HMPO)..
係喎,要英國、愛爾蘭、歐盟、美國同英聯邦先得喎!日本原來乜都唔係
其實有冇話用邊間寄快/穩d?
連登已經有巴打收到藍色,不過因為新舊交替,呢排申請仲可能係紅色..
多謝巴/絲打詳盡解答
連登有第一本,不過依家仍然隨機派色。
係,我頭先就係諗緊日本係咪,結果唔係,其實佢國民質素咁高,絕對有資格做副簽!
突然咁多人申領 應該接近清晒貨存
睇DOC啦
唔使寄正本返嚟,副署人簽咗keep住,scan俾申請人自己印出嚟已經可以,佢哋唔得先叫副署人幫手寄去英國指定地址。一般唔使補正式簽名本。
唔使客氣..
你話呢

btw因為香港生活得太耐,依家同日本嘅生活方式真係格格不入,依家呢個都係香港留學生。係日本有間屋真係可以引到佢哋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞