『薪火post』BNO 續期資訊(78) KEEP CALM AND CARRY ON

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
一張紙上下兩個影像,底面前後共4個影像,可出到8頁!

近排咁多BNO消息入多d黎先
唔該哂大家
吾你老母
其實追吓 post 就有答案,呢兩個 post 一定有講過
多謝手足報料
我都岩岩收到approval

等巴打報告係紅定藍色

我搵咗個持有有效bno嘅朋友幫我副簽,之前佢都成功幫過幾個人副簽而成功續到bno

但係我今日收到封email話需要有新嘅副簽同交兩張相,想問吓我係唔係要搵另一個人副簽定都係搵我朋友再簽多次?
睇黎我都要順手夾定2張相係裡面
搵另一個人副簽
佢係副署人唔得
今日子巴打介唔介意講下點解個朋友副簽唔得
因為小弟都打算搵bno副簽...
但係點解佢之前幫其他人副簽係得,今次幫我簽就唔得?
我都唔清楚點解
副署人問題 郭藹明日香(即酸民治日鮮) 提供

首選:完全跟從指引做

次選:符合國籍要求,持有效符合國籍嘅護照,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再次選:副署人為英國國民或愛爾蘭公民但護照已遺失或過期,返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再次選:副署人為英國國民或愛爾蘭公民但護照已遺失或過期,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再再再次選:副署人為英聯邦公民、歐盟國民、美國公民但護照已遺失或過期返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再再再次選:副署人為英聯邦公民、歐盟國民、美國公民,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再再再再再次選:不符合國籍條件,只有本地國家有效護照,返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再再再再再次選:不符合國籍條件,只有本地國家有效護照,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)
副署人問題 郭藹明日香(即酸民治日鮮) 提供

首選:完全跟從指引做

次選:符合國籍要求,持有效符合國籍嘅護照,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再次選:副署人為英國國民或愛爾蘭公民但護照已遺失或過期,返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再次選:副署人為英國國民或愛爾蘭公民但護照已遺失或過期,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再再再次選:副署人為英聯邦公民、歐盟國民、美國公民但護照已遺失或過期返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再再再次選:副署人為英聯邦公民、歐盟國民、美國公民,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)

再再再再再次選:不符合國籍條件,只有本地國家有效護照,返緊list有嘅專業人士或有張list所要求嘅專業資格。

再再再再再再次選:不符合國籍條件,只有本地國家有效護照,但返嘅工唔屬佢列明嘅專業人士。(HMPO嗰張list其實只係例子,無話唔跟一定唔得)
你有無之前張表格留底,內容有無填錯。如果全部正確,你問返hmpo,你個副署人邊方面唔合格,佢話你副署人無有效護照!

溝通過程中,你要表示副副人一直有幫手副署其他人無問題,是否佢哋改咗標準?試過有人因為填咗同學關係被人彈咗,PE話填朋友就無事。你哋溝通完,自然會搵到一個切合嘅做法。

搵過新副署人當然得,但轉咗paper form寄嚟寄去,費時失事啫,亦唔會知你副署人衰咗乜。
佢唔係因為相片問題,你夾相完全唔關事。
佢要再畀相係因為要再countersign ,副署人要係其中一張相度再簽名,如果你係第一次交嘢,你張相本身就印咗係張countersign form度,唔需要無啦啦畀多兩張相,因為你好似佢被要求新副署人副署嘅話,一樣係要再畀過兩張相。
如果巴打搵到原因麻煩講埋比大家知

Btw多謝希魔巴打咁有心
佢依加話佢無果啲國籍啵,會唔會佢填錯資料?例如passport number?
想搵返啲耐少少既巴絲

我想搵返舊登果個 「真氣憤」巴打,我唔知有無人認得我,但當年係舊登佢先爆完竟消失左,我想搵返佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞