『薪火post』BNO 續期資訊(78) KEEP CALM AND CARRY ON

1001 回覆
10 Like 0 Dislike
好!研究下先!
感謝詳細既解答
想請問 "Reported to police" 係咪一定要答 "Yes"?......使唔使 supporting? 唔想去搵黑驚......
如果係included child 要用sar先查到
刑事成份要先報驚
一晚冇黎,舊post就爆左,新post已經10板,仲誇張過上年六、七、八月!
你應該無自己獨立護照,好大可能included child,問吓父母可能有答案。sar父母都可以。
報lost唔使通知港共任何機構,你睇吓doc先!
你睇下搵唔搵得返你父母本BNO

而你父母本BNO發出日期應該同你身分證首次簽發日期係一樣既

睇下有冇包左你
啲人真係諗法唔同咗,真係驚!我身邊多咗朋友續,係即刻搞!之前有意無意提,總係無乜反應!

成日用匪語「bno無鬼用」,晒氣啦。平權都唔知等到幾時,搵第二啲方案移民啦。
綠卡佢揸咩護照先?有居留權唔等於有該國國籍喎!
咁咪得囉,指引係英國嘅,同有無香港人身份有乜關係?doc都係教搵揸外國護照朋友,咁簡單都唔明?你要請呢位美國朋友,簽完要影佢護照資料頁俾埋你。
連登班友講野好廢
手機影快靚正 又唔洗錢 影到靚為止
都唔知點解要專登出去影相
以為人哋收錢專業啲,梗係信唔過自己部手機!咁其實部手機買咁靚鏡頭影相做乜?
嗰陣仲要實體相 出去影 結果影得唔好但唯有照用
DHL 開始人多...

係,之前好多身邊朋友都係流於詢問階段,問其他近年已續BNO朋友點做,但事後通常都係嫌麻煩而不了了之,尤其是遺失舊passport果班,一聽到報失要打電話去英國核實身份就縮,到近一星期呢班人又開始活躍,當中少部份已續排隊萬難,將申請文件速遞出去,仲有大部份仍然係觀望態度,但我知道有部份人口講"BNO冇用、英國佬呃你",實際暗中申請緊!
唉....明明大把速遞揀,平過佢大把,上門收埋件添!都唔明排嚟做乜?揀得DHL,都唔爭在啦,叫人上門收吖嘛
實際好多藍絲,揸外國護照大有人在,續咗bno嘅亦唔少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞