澳洲移民 你問我答 (12)

1001 回覆
37 Like 7 Dislike
咁如果之後做夠三年轉TR得唔得
OSAP一般都要technical interview,係mandatory。

你有3年工作經驗既話,就咁睇可以過評估無咩問題。
25-33生日前都細移民黃金年齡。
除非你以前有攞過457,otherwise只能係482既mltssl stream先可以轉pr。
Thanks 巴打
如果公司肯sponsor有冇機申請到186? 我見佢eligibility冇寫要係mltssl
Search visa 189/190 計下分先啦
但係點計都冇90 ,其實係用咩方法?
可唔可以指教下 ~巴打感恩
澳洲 Bcom, Mcom degree (econ/finance /Business analytics)

讀既野移唔到民,

1.想睇下返香港有冇啲1 - 1.5 year full time equivalent 既course 讀完可以meet到職業要求?

2.另外電工拎到牌既話可行?

3. Offshore vs Onshore 既差別在哪?

Ps. 485 搵到工既機會好渺茫

Thanks a lot
1 考慮下讀個IT business analysis相關,然後留係香港做最少2年野。
2 香港電工除左牌仲要最少3年相關工作經驗。
3 州擔保已經有分別,另外工作經驗加分方面,onshore 1年 = 5分 = offshore 3年。
190/491 州政府擔保技術移民。
嗯,thanks~ 巴打
想問職業評估 大慨幾耐會有結果?
我見到有d話要一年?
Thanks for the reply.

1.ICT BA 呢條路讀起來吃力.有冇啲同數相關既科eg stat/math 可以移? 做最少兩年係為左職業評估?

2.成日見人地sell 一年既graduate diploma of education 既 course (in Australia) 聲稱讀完合資格移民,有冇伏?其實我唔介意係香港讀一個短course專for 移民purpose, 香港有冇啲咁合適既

3.電工係牌後三年工作經驗?牌前partime 計?

感激
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞