澳洲移民 你問我答 (12)

1001 回覆
37 Like 7 Dislike
Sor , 遲左覆,我做Electrical Engineer
Electrical Enginner做189要95分。你自己湊湊分夠唔夠先。

唔夠既話就睇491/190州政府擔保,而家有機會可以擔保Electrical既只有NT/Tas/NSW。

建議你搞掂職業評估同英文最少考IELTS 4個7 先。
正常黎講應該係搞到簽證先搵工。

無一個可以係澳洲工作既簽證既申請人一般僱主都唔太會考慮,除非你真係有咁exceptional啦。
咁我應該係報190?邊度比較容易呢?
麻煩你
唔係話報190就可以申請架,190需要先申請同approve州政府擔保先可以遞交190簽證申請,所以睇返到時候等你真係攞到牌當時既州政府擔保政策啦。
知道 麻煩晒
睇左q&a都一頭煙 唔好意思
想讀data science master 移民,
揀南澳或西澳會唔會比較易?
呢兩個地方對 data analyst 需求大唔大,
會唔會畢業之後好難搵工?
同埋d課程係唔係有Australia Computer Society 認可先值得讀?
揀南澳或西澳會唔會比較易?
會。

會唔會畢業之後好難搵工?
唔清楚。

同埋d課程係唔係有Australia Computer Society 認可先值得讀?
係,但係你睇到邊個data science課程有ACS accreditation?
想問吓澳洲入昆州讀Tafe 木工重頭嚟過
搵工難唔難 同埋多唔多人咁做?

自己24 唔係咩專科degree
搵工難唔難 同埋多唔多人咁做?
唔清楚。

據一位巴打分享,讀cabinet-making會易係QLD易D搵工。
由我巴打你好!

而加係澳洲讀緊唔相關移民科目 唔係偏遠
想問去畢完業 去tas 讀master of it 拎到PR係咪最少要過80分先
想問由巴 如果本身想申請陪讀簽證過去澳洲
但又想讀個一年既course(想讀完方便d搵工)
咁應該點申請好d?
btw嗰course係tafe讀 本身有degree係咪好難批@@
感謝!
咁應該點申請好d?
就咁申請就可以,陪讀簽證無學習限制 i.e. 讀咩都得,full-time part-time讀都可以。

course係tafe讀 本身有degree係咪好難批
會複雜少少,具體要睇返個別情況,例如背景,工作,想讀既course等等。
依家想靠去Tas讀Master of IT黎攞PR唔單單淨係分數。

具體你睇返Tasmania針對190 nomination既requirement:
https://www.migration.tas.gov.au/skilled_migrants/skilled_nominated_visa
我見international student 無apprenticeship,只可以tradesperson
巴打你好,我今年30,Degree畢業,有電工牌。有6年工程經驗,但親自落手做電工作既經驗比較少,Ielts 7分。想請教下用Electrician申請190/489 成功機會會唔會好低。
爸打請問暫時有冇見過夠分冇job offer 所以拎唔到190既case見佢呢個career plan好似唔知想點咁 冇乜標準跟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞