澳洲移民 你問我答 (12)

1001 回覆
37 Like 7 Dislike
Ching 你好。

我今年37,9年前係Melb 既Monash Bachelar of Engineering畢業。一grad 就返香港做Elect Engineer,8年左右經驗,未考Ielts。想請教下點搞188/190/491。

Thz !
自己計下分先
我估你指189/190/491?

你degree同工作經驗係Electrical Engineer定係Electronic Engineer?好大分別喎。
樓主而家多左幾多移民case?
巴打,想問下190 visa個processing time呢排短左去到90% 7個月信唔信得過?
我係offshore,五月尾入
想下年過去讀番個3年nursing bachelor, 有冇recommend Melbourne 邊間uni好啲? (Monash/Rmit/La tribe/ ACU) etc)
有少少8大迷思,但聽聞monash fail rate 好高,驚如果defer要畀多個sem嘅錢
(bg: 前兩年香港U accounting degree grad, 係big 4做過一年幾,但DSE有讀Bio) thanks Ching
我讀書戈個年代大家都話 Melbourne Nursing La Trobe最好。

但係而家都有唔少人去ACU/Monash讀。
差唔多,聽講最近190都處理得幾快。
如果你夠skill既都唔係無可能既。

我依家手頭上就處理緊一個WHV轉482做IT既。
想問下下年grad諗住去Melbourne讀個acct/finance master留低搵工做幾年chartered搏189得唔得
巴打我要穿越5年後了解完政策再返黎advise你,等我一陣。
當然。
如果CS Phd計邊個states 的政策最易留低?
QLD> Vic> WA?

你邊度讀既phd先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞