澳洲移民 你問我答 (12)

1001 回覆
37 Like 7 Dislike
好在我早deadline前兩個禮拜submit
利申NZ CITIZEN
我上網睇到呢d requirements,應該符合其中一樣就得 ?咁正路都係1.因為我其餘都唔係

1.在2016年2月26日起,已經在澳洲住滿5年,每年的報稅收入至少有AUD$53,900

2.在1994年9月1日之前,有用紐西蘭護照入境過澳洲

3.在2001年的2月26日以前入境過澳洲,在此日期之前,其中2年之內有在澳洲生活超過12個月

4.有Centrelink的在2004年12月26日之前發的證書,證明在2001年2月26日之前就是澳洲居民

5.在澳洲出生然後在澳洲住到至少10歲

6.在1949年9月1日到1986年8月19日這段期間於澳洲出生

7.在1994年9月1日到2001年2月26日之前於澳洲出生,並持有SCV簽證

同埋NZ CITIZEN去到攞SCV444係咪可以當係2等公民咁計...D福利係咪差好遠架

1 係呢個:https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/skilled-independent-189/new-zealand

同埋NZ CITIZEN去到攞SCV444係咪可以當係2等公民咁計...D福利係咪差好遠架
444簽證好似除左有個永居權之外,其他咩福利都無。
真好彩,但係depending on your occupation,NT 491 offshore都唔係咁好批。
讀個IT吧。
其實係唔樂觀
報左先算既心態
Interior design
咩叫見呢科好少係LTSSL?Interior Designer本來就唔係MLTSSL中長期短缺職業清單上,但係都或者可以靠州政府擔保黎申請身份。

不過就需要當地畢業,戈個州又可以擔保(例如NT/SA),然後仲要必須最少1年工作經驗先可以有機會搞。
Good luck!
如果想揀間好啲既學校但唔係偏遠地區:如VIC 係咪無望申請?(但假設畢業後搵到工)

之前好似見過出現係STSSL 不過剩係納過眼(如果有講錯唔好意思)
Thanks ching
咁講嘅話喺VIC讀完master,再喺QLD搵工,之後係咪無可能申請到pr?
明白了 唔該晒
佢話碌左一次tas 嗰list好似無IT既職業係短缺@@
由巴,請問一下491有冇partner skill 依part?
定係一定要189 先有?
諗住用491帶partner 去
台灣囉 平平地

不過都要快啦 人地可以改門檻
有,491都可以既partner skilled points。
Business background又要對上面個表既好似無,所以先話IT因為UTas有offer同business最接近又可以搞州擔保(不過要有career plan/搵到相關工作)。
有可能可以經 I'm working in Queensland 呢個pathway搞QLD既州擔保,但係前提係QS係呢個清單上 (依家under review):https://migration.qld.gov.au/skilled-visa-options/im-working-queensland/
如果想揀間好啲既學校但唔係偏遠地區:如VIC 係咪無望申請?(但假設畢業後搵到工)
基本無望,除非你可以係VIC regional搵到相關工作可以搞491州擔保。
幫幫手

三大bba grad
ielts 7.5
香港工作1年,外國工作3年
27歲
NT 491做邊行
搵到工?
如果讀UTas IT既career plan 由巴建議係點先meet到嗰表呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞