澳洲移民 你問我答 (12)

1001 回覆
37 Like 7 Dislike
斜體戈part係咪我之前邊度提過 定你係其他地方copy過黎?

唔係太睇得明你想問咩?482簽證本身唔使計分,if that's what you are asking.
Nursing/QS/Teaching/SW/Valuation,甚至IT/Engine都唔係唔可以。

要補多句,依家要靠讀書移民大部分都要畢業後後搵到相關工作。
IELTS,職業評估係基本野。

然後搵一個合資格又願意擔保你既salon (一D都唔容易)。
我都係上網睇到quote 落黎 如果我直接走485 係咪都唔需要再讀果一年advanced diploma?
麻煩晒由我巴

咁如果我係VIC讀完master ,grad visa嗰2年係VIC非偏遠地區搵到野做,呢2年會唔會計落住滿4年嗰個requirement入面?

又或者住滿4年嗰個requirement有咩restrictions?

Thanks
sorry ching我打得有d 亂,我再整理一下。
我打錯左485簽證,我e家其實想以做廚既direction去澳洲。之後我睇左唔同既建議,計劃去regional 既地方用兩年時間修讀cookery diploma同埋hospitality diploma。之後我見有人會建議讀多一年讀埋advanced diploma of hospitality 去用呢一年做下part time 拎半年既track record。之後加埋畢業之後既1年半485 PSW簽證就會有兩年既相關chef or cook既經驗去行雇主擔保TSS482簽證。
咁我想問既係:
1)我見你既q&a 其實提到485PSW 係會有2年,而且“偏遠地區讀大學既另一個好處係有權續一次一年既畢業生簽證(485 PSW簽證),即係變成2+1 485簽證。”咁其實係咪根本唔洗哂時間去讀果一年既advanced diploma,用485簽證都會有3年full time experience既時間?
2) 仲有就係做廚既話係咪疊埋心水行偏遠地區擔保491簽證係咪大機會d?
3)係澳洲搵chef or cook既實習機會難唔難?
4)睇左幾個地方,adelaide係我理想地方,由我巴有冇咩comment
5)仲有就係我e家27歲,計劃下年去,expect讀完就30歲之後就用485做兩年full time, 32歲申請係咪理論上就岩岩好計分上仲係最高分?
唔該哂ching
想問吓如果去working holiday
去見啲pr或marketing嘅工
又有人肯請,而僱主又肯留你
係咪就可以留低轉移民
Regional既話,可以。

Metro大城市既話,未必可以。
1 讀TAFE (CIII/IV/Diploma/Adv Diploma) 唔entitle 2+1 既485簽證。所以就算regional讀完cookery出黎都只係有1.5年485畢業生簽證 (subject to change)。
2 可以咁講。
3 唔清楚,唔難我9估?
4 QLD/NT,戈邊旅遊業發達D。
5 其實如果你行491簽證既話,做1年就夠。所以應該都會before 33.
住滿4年嗰個requirement
咩requirement?搵唔到之前邊度有提過
Sorry Ching 我講得唔係咁清楚

申請pr唔係要至少住滿4年咩
申請PR唔使住滿4年,合資格就可以申請。

你指既住滿4年應該係入籍要求。
明白,我都係係呢邊生活左十幾年領悟出黎。

鬼佬會惡Asian其中一個主要原因都係因為Asian普遍怕事同埋一團和氣既習慣,加上佢地大部分都分唔清Asian都細分Chinese/Korean/Japanese/HKer/Thai/Malay等等等,所以其實只要敢頂番轉頭,佢地就會知難而退。

當然唔好好似某D大陸人咁on9
例子: https://7news.com.au/news/baby-formula-fight-at-melbourne-big-w-in-lilydale-c-972510
大城市未必可以
係因為州唔批?定係個僱主未必肯留你咁耐?
Regional 有無話邊D城市比較容易?
我mix up咗 唔該晒由我巴

咁QS係VIC讀master有無啲咩suggestions去申請pr 例如係VIC定QLD搵工好?
新西蘭問唔問得
申請緊果邊某個專業牌照,之後想申請技術移民
想問下邊度做certified true copy平啲
見啲律師行幾百蚊張
原來投資移民都可以在澳洲工作,我🐷了。
我喺香港有Research Master,做過兩年學術研究。考慮過唔過澳洲,應該再等多幾年有多啲工作經驗,申請技術移民,定係真係直接過黎再讀上去會比較好?我又驚去澳洲讀上去到時都四年後,已經無得擔保移民。

另外都想問下Research Master係咪同taught master計分會有啲唔同?Thank you!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞