澳洲移民 你問我答 (12)

1001 回覆
37 Like 7 Dislike
可以一試VIC 190,如果VIC無反應既話,可以考慮SA/Tas 491。
491考慮下。
有冇agent 包埋搵工搵樓?
南澳社工州擔保變左紅色。甘我應該要點做?
想問下如果employer 係sydney 但我想係mel 讀master 係咪都ok
186 唔洗482都可以直接搞咩?
可以。

有3年相關工作經驗,過到職業評估,同埋IELTS4個6。最緊要係呢邊僱主prove到點解一定要請海外既你而唔係請本地員工。
唔ok。一係就去sydney一邊讀一邊做part-time。一係就去melb一邊讀一邊搵新工。
你係咩情況?同你有咩關係?
有agent咁sell你都唔好信。
我呢個月底拎到澳洲牌, ielts應該冇問題架啦, 公司肯調我去澳的話好大機會係482試3年。 其實我都只係working level staff又未升senior, 應該都好難prove到非請我不可。 樓主知唔知通常要點prove? 用咩根據?
請問有冇話十歲前要住夠幾多年先得? 又需唔需要連續? 麻煩曬?
我報左下年去SA讀MSW,如果我目標想移民應該考慮其他地區定點?
Nt都有 不過依家嚴左d grad完要住多半年同比搵工evidence
紅左既意思即係一般都只會比491提名,除非已經有畢業後一年既SW相關工作經驗,咁樣申請先會比190提名。
無具體要住幾多年既要求,但係最好一年唔好離開1-2個月,另外要係澳洲establish residnece。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞