澳洲移民 你問我答 (12)

1001 回覆
37 Like 7 Dislike
睇咗
好灰
How?
冇牌
IELTS 6
有無tg加你
由我巴,我睇左你既Q&A
想請問下你有關僱主擔保,以下係我既Status:

30歲,係澳洲讀Architecture Master
岩岩畢業打算轉Working Visa

如果想申請偏主擔保係唔係一定要meet 到 A$54000年薪?
需唔需要同僱主簽定啲乜嘢協議?
同埋要係同一個僱主度打一年工?
如果佢中途解雇係唔係要重頭申請過?

我知太多問題,麻煩晒由我巴
@will1878
1 是的。
2 要簽employment contract。
3 你要轉pr的話,最少3年。
4 是的。

另外僱主擔保簽證需要最少2年相關工作經驗,唔確定你點樣可以fresh grad就達到?
打算去讀QS master,讀完應該會拎grad visa留2年,想問要做幾耐先可以申請pr?同埋through咩申請好?麻煩曬巴打
Hi由爸
想問下如果aim做community worker會唔會無social worker咁好(因為budget無咁多 三大fg零工作經驗)同埋推薦邊度讀 diploma會唔會無degree咁好
另外幫朋友問下如果讀qs/技工之後485搵工會唔會難 佢話聽人講無pr好難有人請
麻煩晒!
取決於你想去邊度讀。

例如QLD既話就有job offer就得(不過最好都1年)。
Community Worker可以考慮下去TafeTas讀。

又唔會既,反正你有個degree。

搵工唔清楚,睇造化。
唔該晒由我巴!

因為而家已經係相關行業既側樓做緊,老闆都有問過下如果擔保嘅話有啲乜嘢條件先再考慮

因為而家係Casual 形式去打工,唔知係唔係需要轉full time,定係Part time 或casual 都可以申請,因為知道而家澳洲經濟唔算太好,我哋嗰行都好難搵工,就算請都係請返本地人先
Thanks 巴打!如果去VIC讀,grad visa期間有job offer大約幾耐先可以申請pr?

同埋如果喺VIC讀,拎grad visa期間可唔可以去其他states 做嘢?

麻煩晒由我巴
QS master係咪唔推薦melb u?
見bond & deakin master duration 都短過兩年
明白!啱啱上TafeTas睇 嗰diploma係96weeks 係咪姐符合兩年留學可以簽485一年半?
是的。
Melb U 貴好多又唔係特別好,當然你要追明起都可以。

你睇番study weeks夠96就算兩年。
VIC 除非job offer係偏遠地區雇主比,如果唔係申請唔到pr。

可以。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞