澳洲移民 你問我答 (12)

1001 回覆
37 Like 7 Dislike
原本讀咩?

Master research同coursework同bachelor一樣,都係15分。

建議你過黎讀個PhD,咁就qualification就變成加20分,仲有最少5分澳洲讀書分,去偏遠地區大學既話就再多5分,如果係STEM PhD既話就再加10分添,差好遠。
我唔係新西蘭既官方註冊中介,所以我唔清楚。
係VIC讀master既唯一好處就係Geelong比較近Melbourne又可以加多5分regional study分。

轉pr只能係VIC regional或者QLD搵到相關工作黎搞491。
唔係STEM,只係社科。應該讀PhD定過黎轉讀其他科好...社科PhD優勢好似唔大,時間仲要長啲......
係因為大城市既僱主擔保簽證下面PR/Marketing屬於唔可以轉PR既stream下面,所以無辦法轉PR (唯一可能係你4-5年前已經開始攞457簽證做緊PR/Marketing)。

偏遠地區州擔保 494 簽證就有pathway比PR/Marketing黎轉PR。任何regional area都得: https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/working-in-australia/skill-occupation-list/regional-postcodes
至少過黎讀PhD可以係度搵工。
明晒,唔該晒!!!!!
去讀Master如果想行491係咪冇得讀返IT或者做返IT
要做IT係咪一定要189
三年前係 Monash u 讀media 畢業,果陣Grad 冇搞移民,25歲,ielts 4條7 ,係香港做左一年野~想問邊樣移民會適合我,唔該巴打
頭先邀請竟然冇我份
懷疑佢計到eoi 去到11號
唔係。

IT都可以491/190。
你幾多分咩occupation?

據聞今次只派allied health既occupations,i.e. RN/Medicial Practitioner.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞