澳洲移民 你問我答 (12)

1001 回覆
37 Like 7 Dislike
由巴,想請問Bond U QS Master有個係Construction Practice,另外一個係Construction Practice (Professional),想講請問有啲咩分別?係咪得professional嗰個係AIQS認可?
想問下巴打比人介搞移民簽證會唔會好笨柒?
定係中介有咩快線/好處?
想問下澳洲有學校收左我master,下年3月讀2年
如果我今年7月take佢既graduate certificate online course,去到只需讀年半,但咁係咪拎唔到當地讀書個5分?
另外deakin起澳洲名聲差唔差?
唔會,你應該係認為搞個移民/簽證係好簡單既一件事或者自己就可以handle到先會咁講。

本身作為代理,我明白有D人take it seriously而唔願意假手於人呢個我可以理解。但係都希望明白番其實移民involve好多法律條文同埋文件要求,係需要時間同埋經驗先可以做得好,所以我地代理甚至移民律師先會有存在既必要,而唔係因為有D咩特別jetso。

所以其實代理最重要既角色就係把關同了解法例。
如果我今年7月take佢既graduate certificate online course,去到只需讀年半,但咁係咪拎唔到當地讀書個5分?
好大機會會有問題。

另外deakin起澳洲名聲差唔差?
還好,肯定唔係最top。同埋睇你讀D咩。
Master of Construction Practice只有72個study week,Master of Construction Practice (Professional)有92個study week。所以只有 (Professional)可以合乎2年澳洲讀書既加分要求。

兩個都係AIQS accredited。但係如果為左加5+5澳洲2年偏遠地區讀書加分當然係選後者。
好似有聽講過,但係無親眼見過類似case。
用番你既engine背景去搞會實際D。
無聽過Cabinet-maker要licence?At least not in Victoria,或者其他州有唔同既policy。

International students就點都唔會有apprenticeship,最多只有internship。
澳洲做uber 好唔好搵? 已有citizenship
我個master係artificial intelligence,其實澳洲ai搵工會唔會好難?
都話揾工唔清楚 差唔多頁頁都有講 如果agent 同你講易 你都唔信啦

我代答ai 多數都係syd 同melb 會易d
唔該晒
Carpentry/Joinery/Cabinet-Making係三個唔同既範疇既架。

ANZSCO佢地都係三個分開獨立既occupation,Carpenter同Joiner就係同一個group,Cabinet-maker就分開。

以我所知,Carpentry比較偏房屋構造,Joiner偏門窗樓梯,Cabinet-Maker就顧名思義做廚櫃衣櫃。
唔好搵,除非你做到好似佢咁。

https://www.youtube.com/channel/UCj7ADiT-RzESYpAd90OeEKA
由我巴 想問下如果去nsw regional area 做full time 係唔係照舊申請nsw 189/190 如果你仲記得我
我係nsw grad 唔該巴打
麻煩晒
咁如果Bond/Deakin/Melb U揀邊間最好,本身最想Melb U,但係唔係偏遠地區
Sorry 唔係好記得你既背景?除左NSW grad。

你去NSW Regional做野既話,更大機會應該係491。
Melb Uni除左係八大有D國際名氣之外有咩好?又貴。

以移民角度黎講,Bond > Deakin > Melb Uni。
thxthx
另有一問題,deakin收左我3月讀,但冇寫最遲幾時交學費,一般開學前幾耐到要交?
學費唔洗搶心 學校重驚過你
一般係offer上會寫明幾時前要交幾多學費先會出COE,你最好仔細睇清楚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞