澳洲移民 你問我答 (12)

1001 回覆
37 Like 7 Dislike
應該係話過黎讀master機會會大好多。

具體仲要睇埋你既年齡,工作經驗,英文水平,配偶既背景等等,睇下有無機會可以係香港可以直接搞到。
非專科degree畢業 1年行政經驗
如果唔介意再讀書 second degree/master
建議讀咩好?
e 家27歲,我見話讀完兩年既
1. CIII in Commercial Cookery三級烹飪課程;
2. Certificate IV in Commercial Cookery 四級烹飪課程;
3. Diploma of Hospitality Management 餐飲業管理大專
就可以申請485簽證儲鐘數。
但又會建議如果想"申請雇主擔保TSS482簽證的話,可以繼續讀一年的Advanced Diploma of Hospitality Management課程, 因為申請TSS需要有兩年的工作經驗。一年的part time工作經驗,只能算是半年的工作經驗。那麼加上485的兩年工作經驗,就滿足TSS要求,之後可以申請雇主擔保,繼續留在澳洲工作了。"
請問482簽證係咪會係較低風險既方向? 因為我預下年先去讀,即係28歲,讀完兩年之後就拎485簽證做兩年就岩岩好32歲,咁32歲係計分最多分最後一年,如果我讀埋Advanced Diploma,我咪過左個range 而令我小左分?

同埋我想問,讀書期間,我係果邊買架車仔做uber 黎賺下生活費可唔可行,我知學生返工有工時限制,唔該哂!
其他條件我夠,年齡,英文,學歷等
只係本身專業,每年都爭崩頭

我見木工/水電好似最易過
但了解要咩程度,先過到個skill assessment
想問一問澳洲歧視算唔算重?
屋企人想送我去澳洲讀,加上未必會翻嚟hk,想了解多啲澳洲再決定走唔走
唔算,係到加加埋埋幾年都冇試過比人歧視
無得做係意思武肺定係無得再受學生申請做?
由巴好,請問如果用188b投資bond,咁我/太太嗰2年又唔可以返工,平時除咗揍小朋友返放學仲有咩可以做呢?
[member]由巴你好,我好耐之前有PR但過左期,最近批左RRV俾我1年內返去。想同時申請埋老婆同兩個女去(subclass 100). 佢有個條件係我作為sponsor 要有證據證明我係澳洲常住,咁係咪代表我要即刻返去住先fulfill 到呢個requirement? 我唔想同佢地分隔太長時間 [/member]
我可唔可以申請工作簽證 搵顧主續簽 從而考埋試 獲取公民資格 利伸髮型師
簡單黎講,可以。

但係中間點樣去achieve每一步就都有每一步既requirement。
中間兩年可以工作,邊個話唔可以?

咁都可以繼續做其他額外投資架嘛。
有無得詳細少少講下點既requirement
其實你惡過d白人就得。
簡單黎講就係要有相關學歷/牌後3年工作經驗先可以過到skills assessment.

https://www.tradesrecognitionaustralia.gov.au/programs/offshore-skills-assessment
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞