澳洲移民 你問我答 (12)

1001 回覆
37 Like 7 Dislike

巴打,啱啱追緊舊post想問返依家情況,
如果社工碩士畢業,
揸住TR難唔難揾工?
意思係揾返社工full time
因為我見491個年薪標準,如果無FT都好難meet到
香港人愈擔心愈絕望愈要同全世界講
英國想知香港人及海外港人的民意以作下一步
衛報要人!!!

[特急] 英國衛報收集港人對香港示威的意見 要相又要片 請認真填寫
https://lih.kg/2039783

大家可唔可以幫手COPY AND PASTE 去你的WHATSAPP GP TG ??
一個人SHARE 唔到咁多

麻煩曬各位手足
其實移民係咪通常申請成功之後 去到嗰到先搵工?
如果到時搵嗰到咪gg

伏伏地,不過成日見佢地推幼教。

1.另外,除精算外,有冇其他quantitative course可以符合移。

IT/engineer 移民分數要好高。。。

2. 如果一年course可以搞掂, 最簡單既係咩?

3..Economist / statistician 職評難過?條路難行?

4..Computer science 可行?

5.如果都想搵agent傾傾,plan 下條路點2行,有冇推介 HK/AU都得?

Thanks
State nominate 點攞到?
For 5. Or可以點聯絡?
由我巴咪 agent 嚟囉

你睇返 post 頭先啦
基本問題自己睇返官網或者 post 頭 q&a 啦
我了解係

少量傑出或幸運人士 offshore 可以搵到工

一般情況落咗地先搵工 預分分鐘要搵半年都未定

你自己諗辦法唔好令自己搵唔到工就 gg

Basic problem solving
宜家喺syd讀緊civil
想問下有無機會移到民
使唔使去regional city讀返個master先?
我問佢嘅state nominate點攞到? 邊個state? 如果唔方便透露唔緊要
啱啱先睇到NSW
佢講緊佢預計自己如果有 NSW 190 nomination 會有幾多分
咁100分list到又有?
你講緊乜野

預計 自己 如果 有 NSW 190 nomination 會有幾多分
幼教英文唔係仲高要求咩
點知班人英文又唔得
呢個係重點。

英文好既話,讀咩都唔會搵唔到工。
Sydney既civil engineer除非搵到工 + 個人85-90分,如果唔係基本上搞唔到。

最好。
正解。

其實移民邊有咁多鋪定路架。我當初搞移民都無考慮咁多,都無得考慮咁多。
呢個係專門for已經係澳洲讀完一個degree然後想轉幼教既過渡學歷。讀完就湊夠4年澳洲讀書經驗就可以唔使考7 7 8 8都可以通過職業評估。

香港讀呢個唔會有同樣效果。

1 QS考慮下?
2 無一個一年course可以搞到移民。
3 呢兩個職業重點係要搵到相關工作最少1年先可以搞得掂職業評估。
4 可行,why not?
5 facebook.com/AWVisa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞