澳洲移民 你問我答 (12)

1001 回覆
37 Like 7 Dislike
因為佢好似無list曬出黎,有啲認可嘅要俾錢過佢個 equivalence assessment
我見佢又好似無寫要係vic讀 physio 巴打係邊睇到?
我想試左個standard assessment先考慮master
哦原來係咁,我以為個list list哂全有認可course
因為我係申請vic 190既physio,所以我知道我申請190既要求😂

巴打係澳洲讀degree?
係,上年grad
咁你實移到啦巴打幾分?
如果我拎到澳洲個牌再加有5年經驗夠唔夠做
我岩岩好入紙65分就有invitation,宜家搞文件等佢批pr
如果你係澳洲讀physio有牌,190移民冇咩難度,但遲啲唔知點
189 visa真係好多人爭
同女朋友都係rn
分別做咗3/4年
29歲
年尾會結婚
想問下應該分開申請定一齊申請會好啲?

不過我係英國讀 有香港同英國牌
想經standard assessment 申請
189 就無咩機會啦成90分以上
不過我應該過多3年先申請 到時唔知會唔會好多人拉curve
下年去Adelaide 讀Bachelor Nursing (Graduate Entry)兩年 目標移民

想問下如果本來大學係兩年asso (Shitty) + 兩年 Poly (UGC Degree)非Nursing/Medic/Science,咁樣計唔計到15分?定要過到澳洲嘅資歷架構先得?

一起好似慳錢d
研究多左一陣,之後發現environmental manager 都好似係一個可行既方向,就黎足夠五年既經驗,有香港bachelor. ielts 當自己有8.
之後計分有85分,如果有州擔保有90分。但我係到睇190visa 好幾個state 都係要係當地讀書或者要95分,咁係咪唔去果邊讀返兩年書都無機
有冇機會直接搞到491, 如果行environmental manager 呢個方向
如果你真係覺得自己係environmental manager既話,就先做個職業評估去confirm番同verify自己既工作經驗係咪真係可以加足8年/15分。

暫時呢個occupation無州可以比offshore applicant 190 nomination,491都好似無,等NSW 491開番睇下會否有update吧。
就咁睇你既香港學歷應該都算澳洲degree level可以加15分。
當然係一齊。
即係如果我想經呢個occupatiom 去果邊,都要去讀兩年書先有資格? 以暫時情況
咁有冇話邊個做主申請人好啲?
邊個高分d邊個做申請人
Victoria岩岩都宣佈技術移民 190/491 州擔保quota 已經全部用完,暫停收新申請了。

7月1日重開 (應該係) (除非唔係)。

https://liveinmelbourne.vic.gov.au/news-events/news/2020/close-of-victorias-skilled-nominated-visa-subclass-190-and-491
正解。
是的。
咁我既程序都係做左職業評估,之後真係verify 到,先再考慮係咪去澳洲讀書? 同埋得到州政府擔保多5分,咁我向州政府申請擔保既時候,我既分數理應無include 呢5分,咁我上網見到紀錄話成功拎到190 visa 既人有95分,佢呢個分數已經include 左果5分?
同埋我去讀書,係咪一定要讀返提名occupation 既野? 定我走去讀兩年commercial cookery, 會唔會拎到澳洲讀書5 分再加埋regional study 果5分?
之後就係想問其實係咪有機會我讀完兩年書再申請既時間,隨時environmental manager 呢個職業會從個occupation list 到剔除左?
1 最好做個職業評估先,然後考慮下一步係申請州擔保定過黎讀書。
2 有D人報加5分前,有D報加5分後,要睇返。
3 唔一定,但係最好relevant。
4 都可以,但係你non-cook既工作經驗就唔可以計入加分。
5 唔知。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞