澳洲移民 你問我答 (12)

1001 回覆
37 Like 7 Dislike
巴打,剛剛發現表哥係CANBERRA,行491親戚擔保條路可唔可行(我自己讀ACCOUNTING既),我見之前D INVITATION ROUND 都唔係好多QUOTA係比491,謝
請問建築工程易唔易係澳洲搵到工?
移民澳洲係咪一定有牌先得呢?
得個degree可唔可以算係專業移民
1 唔清楚;
2 唔係。除非有D州係州擔保上有指明要求;
3 degree只係移民申請既一部分。
之前幾輪491比Accountant既quota都係0。
練好D英文畢業前考到4個8
雖然暫時都冇得批VISA, 照同公司申請左調去澳洲Office (大機會係MEL/SYD)
想問下如果有得揀, MEL SYD PER BNE 邊到好D?
生活水平又應該點排?
分化撚
呢樣野好個人
個人喜好: Melb > Brisbane > Syd > Perth (未去過)

生活水平:Syd > Melb > Brisbane > Perth
mel同syd分別在於?
Sydney繁華D,更似國際化大城市D,但係樓價就高唔少。

Melb就hea D舒服D,但係文化藝術體育氣息就重D。
想知491 做滿三年時間轉PR, 年薪要達到53,900 AUD, chef 或者cook, 呢個年薪level 會唔會好難達到
如果打算黎澳洲讀master
邊條路係比較簡單meet 到移民個criteria
因為我u唔係讀nursing 個啲熱門科
加上本身唔太熟呢方面嘅野
個支那肺炎 黎緊應該會再收緊 我都唔知點

有冇人有興趣入墨爾本吹水gp 了解下當地生活先?
咁你degree係讀咩先?
Major Psychology
學下上面有個巴打,過黎讀個honour year+2年master in psycho。
上Australian Physiotherapy Council就有得睇你個degree認唔認可,如果你讀兩年graduate entry level ge physio,對VIC 190好有幫助,因為physio要攞Victoria 190既其中一個要求就係要係Victoria讀physio
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞