澳洲移民 你問我答 (12)

1001 回覆
37 Like 7 Dislike
澳洲啲樓而家幾錢
巴打想問下如果physio 經 VIC 190 又驚英國讀嘅degree 未必過到 equivalence of qualification, 除左考佢個stand ard assessment 之外
係澳洲讀多2年master會唔會易啲過佢個qualification?
答單問 其實career plan即係咩
如果你個UK qualification係4年,可以考慮過黎讀個2年master黎補足6年qualification要求。

不過你最好問返APS你原本既UK qualification佢地是否承認。
我既建議係畢業之前就搵到相關工作,otherwise 可以參考呢個webpage既career plan:
https://www.migration.tas.gov.au/graduates
Given such limited information,我建議你過黎讀master。
唔該曬巴打
問一次都要成皮野都幾貴重要問完唔qualify 又要考過
打個電話或者send個email唔使錢吧。
https://www.psychology.org.au/About-Us/contact-us
唔好意思巴打 我係physio 唔係psycho
我見physio council 都要比 2240 aud 先會check你個course 係咪equivalence qualification
自隊 成日都眼殘睇錯 physio / psycho。

其實如果你可以負擔學費既話,過黎讀個master會好d。一係多加最少5分澳洲讀書分,二係係澳洲讀開書既話搵工會易好多。
而家brisbane發展成點
早10年係Brisbane 讀書都仲係未發展好哂

咁如果我去讀2年 master , 係咪都一定要再比physio board qualify 個課程先會過到190 個skill requirement?
唔知點答你。我上次去brisbane都係7-8年前。

反正肯定無香港咁方便,繁華同人多。
你好,我今年25歲 做左2年programmer 同今年會CS Master 畢業想問下要點做先過到嚟
睇黎要比錢assess左 再唔得就 master
但好貴 2年成50萬
唔係fg
可能做夠5年就申請
唔知夠唔夠過 physio board,見佢查啲record查得好detail
即係就算我咁好彩畢業後係VIC城市搵到工有顧主肯擔保 都無一個visa可以俾我申請留低
想問下如果我係485 visa完前都未有invitation, 係唔係只可以返香港等or 再讀書apply student visa繼續留底等?
唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞