澳洲移民 你問我答 (12)

1001 回覆
37 Like 7 Dislike
Yes to all.
可以refer番我既Q&A。
QS讀完係好難搵到野做 不過你搵到野做 半年就可以申請QLD190 係gold coast搵既話仲可以搞埋491 呢科近年黎好多人讀 189啲分推左成20分咁濟
其實我覺得係澳洲msw畢業之後都係服務番華人community,始終social work 好著重你同service user 關係。就算你係澳洲讀咗兩年,你都未必認識夠當地文化,同埋就算英文幾好你都唔係native ,好難會明白啲local 澳洲人講咩,莫講話仲要提供counselling 同其他服務比佢。

我見hku 同cu都有得揀去澳洲做placement ,可能遲啲會去試下
所有occupations都高左20分架啦,唔係淨得QS高。
如果去澳洲讀phd,老公係咪都可以申請工作簽證?在學期間有小朋友可唔可以喺嗰邊生?
小弟今年28,做緊工程,無牌,有無咩途徑可以有移民機會?

如果第時有張a or b電工牌,會唔會易d搞到移民?
Building services engineer 依家最少幾分先有機? 491邊個洲最易? 唔該巴打
Building Services Engineer即係233512: Mechanical Engineer,189最少要95分。

491的話你可以睇下NT (因為job offer唔係compulsory),其他州例如VIC/ACT/QLD/Tas/WA都要額外要求 (例如只係for當地畢業生或者需要有job offer)。
咩工程?你既degree係咩?幾多年工作經驗?

有電工牌無咩直接幫助。你係engine degree就按番engine條路搞。
主申請人讀PhD既話,配偶都可以以家庭成員身份一齊攞簽證,有full work right。

學生簽證會強制性要求買保險 (自己比錢),保險會包埋生bb,不過bb出生都只會係同父母一樣簽證。
想知如果係sydney讀,有份qs grad job
2年畢業簽完之前轉去gold coast/perth繼續做
有無得apply 個邊190?
做緊物管工程,4年工程經驗
如果無degree係咪一定移唔到?
想問而家working visa 482 係咪停晒? 有冇機會年底開返?
將來小朋友會唔會易啲申請入藉? 唔該曬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞