想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
佢公司做得咁足都好神奇
以前有另一個fd係日本研修一年
公司話廢事搞visa比錢佢買機票3個月返一轉香港
我都擔心緊 又係十月開學唔想延
諗起McAfee自己教人Uninstall McAfee
https://youtu.be/bKgf5PaBzyg
派黎香港果堆日本人,又包住包仔女讀國際學校,淨係呢度都值1000萬yen
香港本身稅低,啲人又興做炒賣投資,夾夾埋埋過1000萬yen有幾出奇
日本本土自從bubble爆,啲人寧願塞現金落床下底,上次cryptocurrency爆左之後就更加保守
外國真正勁人咪又係入indeed or google
你話LINE都仲OK,做NTT不如留香港
香港STEM人數底唔得,所謂競爭力就係去日本做返NTT果堆「港式IT」公司
日本STEM人數底廢極有限,不過佢地未必想做IT,所以支那人先搶左咁多位
23手取ok啦
你係諗住讀大學點解唔去日本讀
唔夠錢讀咁多年 自己又24歲
屌n1取消左
我25都諗住今年考
屌岩岩見到都呆撚左 唔係要12月先考得呀嘛
嗰邊讀四年大學都起碼成百幾萬 我依家先得個20幾萬
但係覺得時間有限想趁後生做自己想做嘅嘢
応用63/100 pass咗
初初黎到果陣收工就去cafe溫到終電
第2日朝早繼續社畜
真係想喊出黎
唔比用calculator喎
Ching考試用開programmable calculator計LA/probability?
唔知engine科難唔難入呢
Engine據聞易過IST,IST好多non-local爭住入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞