想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
入 諗乜
留名
今年完asso
黎緊打算講uow個日研degree(2年
再睇下有冇方法係果邊生活/移民
你想去日本教咩 小學中學高中應該好難
日本本身有教員資格 好似包埋要實習

https://www.manabinoba.com/edu_watch/018722.html
要放棄港藉
港藉有咩優點
其實無
係不捨姐
In Tokyo, it's been raining on and off all day. In Osaka, it's just spitting a little. In Kyoto, it's spitting too. In Hiroshima, it's pouring. In Fukuoka, it's pouring rain outside. In Nagasaki, it's really coming down out there.
香港個護照幾好用既
係去美國要簽證
會有幫助既。
日本依幾年興開拓外國市場,都請好多外國人。

但唔會因爲你高學歷就請你
所以都係要準備好啲

我有同事hku畢業🎓
東京一工早慶搵工好似會有優待
但日本護照係全亞洲第一
有冇bonus 無就做住搵新工啦😂
有經驗讀完master都可以報中途採用
報下D有外國project的公司
但你日文要好

可以試下インフラコンサル
你咩工種 programmer?
好羨慕日本啲job ad寫到明人工,唔駛好似香港咁估估下
想去但係人工好似唔高
又要做社畜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞