想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
人地請你咪係 不過日本好少公司請白紙外國人
日本稅重
黎到真係拎到呢個數先再講都未遲
可能計埋ot
就係唔識先問下
我上 japan-dev.com
見到好似唔差咁 但係又唔知個到既post 有幾代表到寫個Job market
巴打心清水
香港幾時咁多人年薪過1000萬yen
得 我同事就係咁
學費私立每年100萬YEN 但有減免
實際應該70萬左右
我每個月屋企比5萬-10萬yen我 唔夠我自己再打工

無錢既話就乖乖地起香港讀完大學
再黎日本讀語言大學再就業啦
係完全可行既路
日本稅你預3成 包醫療保險同強積金

有入醫保既話睇醫生個陣自我負擔3成
強積金就65定70打後每個月拎10萬左右 好似係
假設你退休個陣日本個年金制度仲未崩潰既話
語言學校
我已經番緊工儲左幾年錢 都係想睇下夠錢未 依家都有40萬左右 如果去到再打下工唔知夠唔夠
香港人活係泡泡太耐, 以為自己真係係世界上好top好世界仔
去一去東京呢邊啲engineer meet-up你就真係見到猛人
大家最憎嘅支那人, 佢地好多勁到痴線
中國航天局出身嘅黎做個programmer你根本無得鬥
日本IT工係大把, 但唔係咁大想頭一黎就想入到top tier大企業
要人嘅通常都係中小企,
或者請你再派遣去NTT(幫NTT做野但唔係NTT請你)
你唔會拎到NTT福利同人工
個現實大多數就係咁
我覺得你個簽證係人地手 人地可以玩到好盡 去日本打工真係好講運
同埋而家只要係有少少規模既公司有機會第一次就批5年

我有2 3個fd都係咁
有一個仲要只係去半年研修
然後條友返香港之後去日本旅行都係用返在留卡入境唔洗排隊
有去市役所做轉出手續 而又無收入, 應該帽事嘅
英數同dse差唔多 文科死背 理科好似都係dse咁上下
想問下讀語言學校到考eju,2年夠唔夠,本身得N4程度左右
你肯讀半年都夠 你唔肯讀十年都考唔到
McAfee本身個朵都臭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞