想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
重點係入唔到境
日本一日未開番都去唔到
佢應該會好似台灣咁開
因為我帶埋兩隻貓過去所以仲頭痛
要早2個月入Form比日本機場相關部門
當中既文件仲要填埋航班號碼時間資料 etc.
姐係如果我9月尾要到日本
咁我7月尾就要買定機票有齊資料先可以入Form
但實際9月尾開番未真係冇人知, 到時唔得既話機票又要取消或者改期(都係錢)
如果好似台灣咁即係最順利都要十月頭至十月中
我講果個流程會類似台灣 但係佢應該會快過台灣 你睇實佢講幾時國內0確診 開放國內旅行就可以準備定 我覺得
應該好多人咁諗
仆街冇左第1轉n1考完eju都報唔到u
開都係開商務,自由行應該有排
佢做留學簽證應該同商務一齊開/遲少少 自由行我估要10月打後
又陰d陰d反泡狗
讀社工可以點做 我唔覺得我可以係日本做呢啲咁 local嘅工 好想移民 當初選科冇諗過香港會變成咁
如果報私立嘅話得一部分商學文學要再加n1
其他都係EJU TOEFL就得喎
見人寫文話大部分都要交n1/2 cert 咁我再睇下先
你要搵自己aim邊間再等佢出日程募集要項(比較多係六月底)

不過宜家班支那仔吹前期收人改校內試 後期11月EJU無問題的話就照一樣
香港都叫難搵工?
兩者差唔多
有手有腳實餓你唔死架
搵好工難囉
自己地方都覺得難搵仲去外國搵
When I'm in a hotel room, I usually stick a note that reads "Do not disturb" to the door with a strip of sellotape. That's why I usually bring a roll of sellotape along when I travel to other countries.
今日電視有講
預期8-9月國內、秋天海外旅行會開返
學生有希望

係日本搵唔到好工
又要睇簽證做人
所以決定年尾番香港算
好唔掂咩 香港都咁仲番黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞