想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
唔係香港果d新移民
自己一家人靠自己賺的錢 自己洗,衣食住行全部消費都是日本算唔算帶動經濟..
一定間間公司都要請人先算好公司.. 咁真是要唸埋呢個point
好似真是好難説服到..唯一唸到好牽強理由
看到日本市場好有前景,要係當地了解多d

行政書士呢個名好型 唔知係咪等如香港的LE
行政書士咪即係最低級既事務律師

我建議你真係有興趣就去搵d行政書士傾下
因為我唔係做純投資唔知係咪100%唔work
純粹係根據我個行政書士同我講既野去估
可能有d行政書士有做開呢d佢又識做可以幫你拎到

因為我做飲食我個行政書士都係做開飲食
然後我成份proposal都係我比少少資料佢然後佢幫我鳩吹
所以搵佢地幫手就最簡單
看來呢d $唔慳得

你做飲食夠唔夠cover佢每個月賺25萬ten?
你咩visa 都冇, 莫講話投資戶口, 連銀行存款戶口都開唔到架
而家個環境唔得啦
我開係住宅區附近有大學
但d大學到9月都唔開冇曬人

唔好講25萬連租同parttime糧都唔夠比
再係咁真係cut曬d parttime佢架喇
支肺真的害人無數,希望之後可以反彈
今日看左andy哥條片 佢建議人開車仔麵
咁老實講我新開冇耐
加上呢個環境如果炒曬parttime其實爭幾萬就夠交租都唔算真係好差既
不過一日剩係比一個staff返4個鐘已經一個月10幾萬都幾係野o者

車仔麵其實好難搞
一黎日本人唔係食開呢d野要殺出重圍有難度
二黎車仔麵既料係日本來貨唔平
不過我都想有人開既好掛住車仔麵
開車仔麵應該蝕到仆街 又打唔到卡又唔夠人平 我記得高登有個巴打搞居酒屋有香港野食 唔知執左未
想問下經營簽證係咪可以家庭(夫妻) 咁樣申請?
另外行政書士同埋司法書士個d 多唔多黑agent?
真, 同埋好處係有一定自由度(你某程度可以吹)
自己諗好點APPLY, 唔駛靠D咩行政書士
你做落就羨慕返香港職場人事文化啦
咁我又無話羨慕佢地成個職場人事文化係寫到明人工呢樣好啫
呢d野問返入国管理局、行政書士會清楚好多
法務所有幾多單對外國人,d職員都係一知半解架咋

以我所知留學係寫到明唔會計,因為唔屬於就労資格
WH就唔清楚,WH主要目的唔係就労而係休暇,所以有機會唔屬於就労資格
o岩
行政書士真係收好貴(我因為本身有半年visa已經平左都要收30幾萬)
有時間日文又有返咁上下程度真係自己搞好過
同埋留學點同WH
就算WH入面我諗你有份長工做左成年
同你剩係parttime一個禮拜返一兩日做下停下成日去旅行都有唔同
都係個句你說服到佢比你留低就得
而要點先得一係自己去問一係搵有經驗既行政書士
當然果啲係我個人觀點加睇法

前題係比多個方向想開餐廳嘅人 諗緊掃街,小食定茶記果類

打卡? 咖哩飯都有人打卡,車仔麵點解打唔到?
前提睇你點包裝個產品

唔夠人平? 呢個mindset我主觀認為係有問題
賣美食定賣糧食?
點解要覺得啲人因為平所以食而唔係因為好食所以食?

當然我係痴人說夢話。我無開過亦無能力開。
你當關東煮咁賣車仔麵d餸都大機會過賣個麵
搞VISA既話 諗住賣啲超冷門手工野, 但係可能係日本會work, location 應該都要簡旅客區, 不過我都無資金搞
人地個拉麵だし已經屌打你成碗滿餱既車仔麵, 點打 日本無三哥譚仔係有原因嫁
唔係你覺得好食就得
係要日本人覺得好食先得

佢地去旅行食完覺得好食既野係因為去旅行想體驗當地美食
但你話開係佢屋企附近我諗佢一年都未必食到一次
呢個就係點解日本d中華料理全部都咁撚難食既原因
因為要做到生意一定要在地化配合返佢地食開既味道
但咁樣就一定會偏離你覺得好食既所謂原汁原味
如果一味追求香港味道除非你本身出名到有人追你黎食既舖
or專做香港人or支那生意
唔係既真係唔會有幾多人幫襯
手工野可以平平地開住宅區做附近居民生意
有market就可以發大做online繼而有錢就開去市區or遊客區
因為如果住宅區都做唔到即係根本個樣野日本人唔會想買開去邊都冇用
但開住宅區另一個問題就係你日文冇返咁上下同d客or居民吹水鳩up既話就會玩完
我覺得唔止好唔好食問題 佢模式已經撞左丸龜咁 你成間舖都賣香港特色 可能佢地間唔時會食下試下 但係好難長久 仲要做主食
你始終都要賣埋其他野 好似係香港你都唔會見意大利餐廳淨係賣意粉
外來食物要打到入日本市場我覺得淨係可以靠吹奏同打卡 車仔麵打卡太難 吹奏可以 但係效果有限 始終車仔麵唔係d咩 定價又做唔到太高
你搞間餐廳有香港野食做桌頭都有得諗 但係成間都賣車仔麵太難
我有諗過同做依d手作生意市集咁既人傾搞個平台放上網比外國人買 唔知有冇得玩 我做緊間公司都係做類似既野
你係自己design自己整?
定入貨賣岀去

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞