想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
我都交左 知唔知要等幾耐
想去大阪讀一年至年半語言學校, 可以自己搞定要搵代辦?

如果十月開學既話大約幾時要開始搞??
本身預七月 依家應該十月 但都唔知去唔去到
個邊好似有排都未放寬
應該九月都無得諗
而家就快8月
佢地武肺仲係彈番上每日記錄新高
商務留學應該好快開 但係要你交證明果d 你見佢地日日破頂都唔再緊急狀態就知
覺得電影會好煩 應該好多老屎忽鳩屌人要人刷佢鞋 仲要外國人
香港電影圈都夠老屎忽 日本應該閪到仆街
諗下都覺得顛 廣告反而有得入外國公司玩下 如果有料既話
有個fd係台灣讀電影番左香港做記者 佢話可以用唔知咩計劃移民番去台灣
有冇人走咗去日本耕田?
一樣等緊CoE
學校話通常8月中至尾就會有結果,
不過我覺得9月~10月去到既機會都好微
話就話準備開商務之後就開留學生
但可能搞得黎都9月先開商務,10月~12月先開留學生都唔奇
最壞打算應該1月應該點都去到掛...
我估佢地會夾番開學時間唔會話無啦啦遲左一個月咁
咁可能最大機會一延就下個學期, 即係一月
好想30歲前去外國生活,雖然好多人話日本其實冇咁好,但都想試下,所以有d想下年去日本讀一年語日學校再做一年野,先決定長唔長住

不過自己本身做既工唔係專業,又冇對邊行有興趣,好驚黎到日本唔知做咩好,有冇人係咁?其實係咪見有咩工請外國人都試?讀書會唔會搵到d唔係便利店,而係有得發展既工?

利申:大學畢業,sci,做左幾年野,有諗過讀master,但好多都係做research自己又冇做過,好後悔以前懶,冇做到
Me 做緊inhouse marketing 影像designer
同我都係一樣 襯仲有時間就去日本試下。
其實我覺得點都好 去左先啦
讀完日文可能啟發左你其它野呢
永遠唔會知聽日發生咩事
就算真係讀完決定番香港都無損失
再遲D 更加無本錢去外國重頭黎過

利申 幾時先開放新Visa 入境啊
好想十月去到開學啊
終於等到COE
咁快拎到?我仲等緊學校消息,佢同我講就今個星期至下星期左右會拎到,但依家有都無用,幾是先肯開放入境....
去讀一年都起碼洗20幾萬,洗我一半積蓄
巴打報左十月?
Btw 我本護照過左期,入境處唔開續唔到阿
慢慢黎啦 反正依家都入唔到境

睇你有幾想去架姐,廿萬可以買到一個夢想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞