想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
想問吓有無人試過用留學visa
搞到永久離港理由拎強姦金,
依家申請緊下年4月去留學讀語言學校,
如果拎到強姦金幫補吓學費都好。
係香港報咗日文班,過幾日開學,諗住下年讀完n4就過去working holiday 試下水溫先
但係下年奧運 下年之後都應該唔難
半年內搵唔到就無得留低
返到香港再搵就難上加難
今年又真係難搞d
留名先...做咗年幾嘢 plan緊下年下半年去wh 再喺個度揾長工
env巴打諗住去日本做咩
俾你知我讀env添仲諗緊其實...想做番env相關但無cert旁身
小弟都有追env po 1嗰陣已經喺度 記得巴打係做esg 日本有冇esg做咖
ESG/CSR之類有就有嘅...請唔請外國人就唔知
我都係廿中 呢排武肺想出國進修下
你地係經agent搞?如果想讀翻譯既話有咩選擇
ESG係寫文 日文一定要超好先得
巴打打算搵咩工
巴打揀東京定大阪?
我仲諗緊邊間好
我打算去ISI長野校,
番鄉下靜靜讀好日文先,
當然最後搵工都係番東京,
東京始終多啲機會呱。
我估寫英文都唔少嘅,睇下可唔可以揾啲大公司嘅consultant仔嚟做住先...
我就廿尾都係而家去
我咩都未搞應該下年年頭先整
依家開始搞4月去好過
睇多左啲網發現語言學校真係好貴
日文半桶水既情況想問下大家會點簡
1. 儲錢(大約一年半)再行語言學校條路
2. 報working holiday搏下轉working visa
想番HK
樓上無講錯喎,批簽證嗰個係入管局,而個簽證係跟你自己亦唔係跟你公司。入管局覺得你唔係必要人才其實真係會唔批俾你,並唔係話有公司請咗就一定會批俾你。
如果無大學學位,只係專門學校,而讀嗰樣又唔係日本好需要日既話,其實有啲難。加上肺炎日本人都咁多失業,變相唔需要咁多外國人,審批仲嚴咗
講到尾都係睇運,有大學沙紙就當然最好
why
我,拎唔到要補文件,聽聞入左境有在留卡就可以證明到,到時我試下先,唔得再算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞