想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
去啲香港人group問下有冇「朋友」車你出去啦
應該要有返咁上下大既日本公司先得?
有冇師兄可以分享日本語言學校經驗?我仲諗緊去唔去好

本身有份穩定既工,人工正常,想去日本體驗生活,讀完做下野,但諗要放棄香港既野,屋企人又見少左,網上又睇到好多人負評日本做野,聽講有公司請假都限制你唔比連假,變相想定期返香港探親都唔得,搞到我而家唔敢去
同埋驚去左哂時間,因為我唔似d人去讀書或已有想做既工

好難諗阿
語言學校揀京都既Ching 係預左讀完讀書?我驚京都冇東京咁多公司請人
長工visa要跟你畢業果科相關先得
唔係乜都得
其實我都係咁
諗左都好一段時間
最後都決定左儲錢去 襯自己仲後生去闖下
錢可以慢慢搵 反而呢啲經驗唔係成日有
講真無乜負擔一定支持去,
唔岩住咪讀完日文番香港重新出發,
依家唔去幾時去?
到時三四十歲就會更多負擔唔會再去到
睇邊到畢業?香港?
如果我報語言學校,但本身香港已經有幾他資歷
要咩程度先認可算係相關科目呢
我明阿,本身諗著趁後生去體驗下,唔好成日困著係香港,日本近近地又夠budget, 但越近deadline 就係度諗如果我讀完搵唔到工,返香港就哂左時間,係度諗用d錢讀master會唔會仲好,雖然我唔知讀咩

Btw你地揀咩學校?

京都外語幾正但有d遠,同埋就業機會應該冇咁多
赤門會教幾好,但多大陸人
下原來長工要跟major?咁我食得屎啦純理係日本有咩做
擔心既去東京囉 實無死
btw 唔洗諗咁多啦,聽日發生咩事都無人知
其實我諗我讀完1年得n2,係日本就職應該唔夠洗,可能係香港學1年先再過去讀到n1再搵工
要同你degree相關既工先會批visa
degree以上
唔一定日本
香港既都得
Plan緊下年去exchange
宜家諗緊 名大/阪大/東北大/慶応
有冇話邊間好啲/少啲強国人咁

純理都唔少嘢撈

我自己就undergrad讀chem
搵返化學環境分析嗰邊,而家已經搞緊Visa

利申非日本degree
你之前做過未?如果未佢地都請你?其實chem算係純理撈得掂個個,但我唔係chem
我fg
日本好似偏向請fresh grad 多過做過幾年唔關事既工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞