想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
有諗返黎先呀
反正我拎左個稅理士受驗資格可以下年開始考下試
起碼避開哂D日商簿記先
加油
早幾日睇返原來有投資移民呢樣野 (我知日本無移民呢回事)
比預期中平,當然都要預備多d錢
然後突然天馬行空
儲返舊錢 係個邊開餐廳之類
10年後申請歸化,當然前提要賺到錢先有得講後續

萬事起頭難,但係人一世物一世,都想出外闖下
細細個就想移民日本
總之儲左舊錢先再算
經營簽證(自己dum本開公司)→拎PR / 歸化
最低消費30幾萬港紙+搵日本果邊幫手搞公司文件手續費
好早前已經有香港人經營潛水公司出過新聞
日本開公司真係要再三思考自己應該開邊範
好老實講日本好多中小企都係賺Cash flow啱啱好撳到每個月嘅成本

所以武肺玩幾個月緊急事態都搞到有舖頭做唔住,特別係飲食同娛樂
都有大約睇過幾單呢類新聞
用4-5年時間 睇下儲到幾多錢先
話唔定中間好多變數

反正我又無話特別想開返而家做緊個行
唔做慣好難做 一路蝕錢一路摸點做 蝕哂都未上到手
呢樣我都明
所以我又想睇下到時會唔會有機會搵到拍檔一齊合伙之類

又或者可能儲錢呢個期間會突然轉行唔做而家呢行都唔定
凡事都體驗下先

其實最想係搵埋個fd一齊去,咁岩做餐飲
只可惜佢放唔低屋企人
搞餐飲最好搵拍檔,夾好錢就打蛇隨棍上
你用4-5年時間去儲錢
到時Yen好似2008-2011年果陣咁樣暴漲(都係幾年內的事)
你儲落嘅本就會打折
我2015年果陣有諗過去賣燒賣魚蛋但無勇氣行出第一步
打唔到卡應該好難做
如果想做餐飲可能依家已經係最好時機 應該好多舖做唔住要頂手 run順左岩岩好食埋個奧運 不過要知自己定位 淨係平一定唔夠日本人玩
日本幾時開關有消息未?要去探朋友
反正都要儲到舊錢先有後續,而家都係空想
屋企人又無話唔想我移民,反而叫我想第時想移民就儲錢啦
不過唔多唔少都會唔放心屋企人

所以趁仲算後生,應該要嘗試離開個舒適圈,出外冒險下
趁仲輸得起既時候
你幾多歲 過左30就好難搞
28啦
你熟唔熟日本 再過4 5年我覺得有d抆
同日本人打更係最好賣靚野target後生女
佢地10幾歲拎1000yen出黎食個parfait都願意
加上好食既話好快就出名
一般般,唔算熟到好深入
我都知會越黎越抆
只能怪前期自己浪費光陰
想問下 先申請留學簽證 之後搵到工,再轉做工作簽證
期實係咪都算一個可行既方法?
我見留學簽證就無限定歲數
我覺得就算知佢地鍾意打卡都要明佢地個美感 依樣野唔係一去就開舖就做到咁
我覺得今年係最好機會 岩岩完武肺好多餐廳頂唔住 但係過左今年下年奧運一定好好生意 奧運之後d公司擴充又會食哂d市佔
呢個係最好的辦法,搵唔到工咪專心讀日文,讀到自己覺得可以試下見工咪去搵/搵agent幫手。如果巴打有心留日本整PR/歸化,留學簽會好過wh。因為wh簽証期間唔會計入你係日本住的時期。而係日本居住的時間對申請PR/歸化屬於其中一個criteria。
日本咁多好野食,除左滿街都係既化學飲品,飲食仲有咩可以撈
我本身係香港都係做開酒店,我諗住去日本都係揾返啲酒店工,應該唔會好難入掛

介唔介意透露多少少日本既酒店行業係點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞