想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
唔知你係想去讀一兩年書體驗下定係想移居,
我覺得如果係讀書,離開香港一兩年其實好快,無乜大影響,番到黎咪慢慢搵工

btw 對方如果對日本無興趣 又一直都無依個打算係好難搞,好多人跳唔出個Comfort Zone
好想去日本生活
我都係諗住中介幫手。
佢幫你搵埋行政書士??
有無名,俾一個兩隻字,我自己google
Thx
我要再問下先。上次佢話香港間仲介食水深收費比較貴之後就無再講到,但要記得一樣野係 你間公司要Run 到先申請到簽證,eg 你係開魚蛋檔,你間魚蛋檔要已經裝修好 係日本已經可以Run 到 先申請到簽證,而唔係申請左簽證先慢慢租鋪 裝修 之類,所以點都要個人去左日本做左前置工作先,佢當初係靠三個月旅遊簽證處理前置工作。
即係宜家搞唔到,等日本通關有排等。。。。
你可以再問下,始終都係朋友分享未必100%
我記得有隻半年既經營簽唔知係咪可以申請 for 做前置工作,太耐無睇D 資料開始唔記得
唔好讀專門學校讀黎冇意思,除非讀啲好專嘅手藝如果唔係一律大學。外國人專門士0認受性,完
Ching 點睇日本短期大學
多謝巴打解答
感覺自己又未有能力考多次大學,再讀出到黎都30歲
不過我都係做多d資料搜集先
短期大學都冇乜認受性,對返香港來講類似topup 嘅物體。雖然我冇讀過但係個人認為兩頭唔到岸用兩年讀大學課程一定冇大學咁深入又冇專門學校嘅技術成份。好少人會淨係讀短期大學,通常係頭嗰年考唔到勁大學用嚟延長Visa/唔想做浪人hea先會揀,最後用嚟銜接上勁大學。(粒翻個頭盔每個人追求嘅嘢都唔同,我亦都冇親身讀過純粹個人觀點。所以讀唔讀要自己衡量下。
睇你去日本目的係啲咩同埋係想讀啲乜嘢,如果係想體驗生活嘅話專門學校都冇乜所謂。但如果係想移居日本或者做嘢最好揀大學。因為專門學校唔係做你專門嗰科嘅話簽證會難批。
多謝ching 解答
本身打算喺香港讀完U就過去日本讀一年日文先再睇下搵工定係點,但係又唔係好鐘意依家讀緊嘅呢一科,所唔係好想做返呢一行,依家就諗緊到時再讀啲咩好。
屋企有錢咪讀master轉行囉
住係大阪附近,搵緊programmer 工,路過揮手
我已經有派遣公司請左, 但都係冇PROJECT做
Home office? 我想搵d 可以remote work 既 工 住得有d 遠,唔想日日迫粒幾鐘車
每日番去總公司到做4-5個鍾, 當自己搵野學 / 幫公司整D雜野
remote工應該少番, 前幾個月差唔多全部人都work from home
好多都開始要番番去做野
Wa咁多差唔多年紀既本身想出年4月去,但自己本身n5都冇,諗著用1年學下日文再22年先去,到時搏讀完有n1掛,起該搵工都易d

不過擔心日本工作文化西
好撚凍
起身得8度 但中午22度
沙漠咩
屋企冇咩錢
除咗咁樣仲有冇其他方法可以轉行但係佢會批工作簽比我。
Master冇本科底就可以讀到轉行咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞