想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
因為共用廚房煮嘢食好麻煩,出去買便當又唔係真係貴好多
日日飲野菜生活
唔係我幫人補習係人哋幫我補習識少少日文嘅話搵pt唔難長工聽人講好難。喺網上面識到架妹現實生活因為冇架妹所以識唔到。考緊大學。洗費嘅話生活費一個月5000到(自問算大使識啲人一個月淨係用二千幾蚊都得)租宿舍3000幾。最戇鳩係有個叫國民保險同埋年金嘅物體每個月要進貢千零蚊比日本政府
師兄報咗邊間
而家野菜生活同益力多輪着飲
好後生姐, 大把30幾40歲先讀
有無師兄知,係香港搞唔搞到經營管理簽證,定一定要通關過去先搞到?
仆街加埋一個月成皮野支出pt邊搵到咁多
應該12月過去語言學校
想問大家呢排揀邊間飛?
hk express日日都有幾班
港航就間唔中有一班
我都唸住考完toeic就試下投cv搵工
打算搵中途采用,可以有咩途徑搵

利申:想搵maker purchasing, 有3年日資經驗
N1
小弟都係fg中途採用啲嘢都係唔熟
但係好似Pasona 或者 Doda 嗰啲放低CV同職歷都有人或者公司搵到你

當然LinkedIn Indeed都一樣有用啦,再唔係直接去大公司中途個Page留名都應該得

祝巴打早日成功
唔識日文但想係日本生活

想問working holiday 定直接去讀日文好?
toeic係咪一定要考?就咁拎大學沙紙證唔證明到個英文lv..雖然聽人講個listening同reading好簡單...
有無識啲係可以一年約
無共識兩個人一齊去?
我都係兩個一齊去
都係要慢慢搵 睇個契約期限或者問房仲幫你搵
我淨係京都租屋都接近8000~9000港紙
搞到,有朋友人係香港,但成功批左經簽,
準備出發了,但佢係靠Agent幫佢處理文件
看你點諗
如果你對香港食物好有情意結
咁就要出到銀座上野食返香港野
同埋煮飯就來來去去都係個幾味
加上就好少菜
想平就五點後超巿掃平便當/平餸

利申:朋友係日本緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞