想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
計埋生活費差唔多10萬一年 睇你自由點決定架姐
係eju!!!! 我撈亂左啊唔好意思
你想知咩
我記得自己日本語340+40 總合180 數學140
入關關同立
朋友係咁同我講話好易考 上網又唔見有太多pp 大約係點樣架
你考咩科
日本語可以靠天才
數學理科就睇你本身香港個陣讀成點
總合科目一定要煲書
考咩科應該會要睇睇學校嗰度 但應該唔會考理科
如果你考有番咁上下既大學(文系)咁基本上係
日本語 總合 數學1

如果你係考國立經濟就唔考數學1考數學2
好!唔該曬
'我意思係就算你讀Achi master 唔會影響你起日本就業既難度。而會有好多好工都可以比你揀到。因為日本公司唔著重你讀書時代你讀過咩'

唔係就勞簽規定要做番讀果科咩
專門學校係 大學就基本上係隨便
我就係實際例子(讀經濟入遊戲行業)
我諗其中一個原因係大學學啲野係suppose你做咩行業都會有機會用到
而專業學校讀既野就特定行業先用到
要作文wo 難到仆街
5ch打下嘴砲就練到架啦
連登仔女必備技能

我個陣係用online game 練writing
我都想考 但係我淨係識聽同睇 唔知點玩 諗住背文入去考算
唔好怪我太直接
你如果剩係識input(hearing/reading)
而output(speaking/writing)唔得既話大學會好痛苦

所以趁依個機會操下output啦
你考大學都要面試其實無得避
我都知 已經學緊d文法 之前都冇諗過要用 一路都係自然咁聽下學下咁 諗住自娛下就算 本身n1都冇諗住考
我想問下你大學計埋學費同生活費用左幾錢到
真係咁差?
我(係香港)睇d software engineer related 既 post 好多都寫600-1000萬,不過佢地expect mid-senior level
咁想問下如果香港讀完大學過去讀語言學校再搵工,係咪都係做咩野工都得?

利申:香港讀civil
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞