想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
Uber eat
出前館

https://www.google.com/amp/s/www.asahi.com/amp/articles/ASN5G3SJVN5GULFA00B.html
依個好似幾得意

服務業應該全軍覆沒咁滯架啦
真係趕住要錢既試下工廠或姐貨倉(黑貓之類)
有冇人考過日本啲國家資格
未夠期歸化夠期即歸
留名

原來都幾多人
識個台灣人做樂天

唔識日文

話自己英文叻
但講得好差
因為佢哋認為轉工係唔好既事
做it?
睇過啲求人廣告,好似拎番張toeic cert好啲
香港大學/(英文國)大學其實唔洗
應該係
係IT唔洗日文
個人建議轉IT好過
1.日本精算制度應該係自成一角,好可能要由頭嚟過
2.你唔熟日本法規,人地未必肯請你
3.精算應該多數做日資大手企業,即係地獄
4.IT有high demand,對外國人最friendly
5.精算轉IT唔難,讀個master就可以入行(報日本master唔洗諗,入學試太難)
https://www.i.u-tokyo.ac.jp/visitor/files/2020math_je.pdf
東大IST入學試必考maths
做遊戲點同
日本Archi係STEM 專科,主流係畢左業就繼續讀master,bachelor直接入行得十幾個
https://arch.t.u-tokyo.ac.jp/img/2020/05/進振りパンフレット2020.pdf
你點樣說服人地請你instead of local?
日本呢啲行業唔會睇major,你讀正果範都唔會有任何優勢
1.prestige(東大,特別係東大law,直頭權傾政商界)
2.熟法規/制度
3.人脈/背景
4.英文(呢個你可能有優勢)
5.日文
相反IT全鳩部都唔睇,你有相關exp/degree就好易請

想離開香港就要犧牲下,畢竟香港待遇唔錯既行業都係好localised
日本好平均,你唔會見到香港醫/政府工果種痴線級人工,搵到1000萬yen年薪已經係極top,一般都係600-700萬yen就封頂,一畢業得250-300萬yen

香港人大多都想去外地繼續做大爺,
想拎返同香港一樣待遇又想爽
成日當外國好似香港咁垃圾回收 識少少日文當自己好大優勢 真係唔明d人諗乜
識個醫生去過日本exchange 佢話日本d醫生實習人工低過囉喪
日本醫生聽台灣人講係血汗職業,除非你有人脈做到筍位/自己出黎開舖
仲有話入面醫院啲階級觀念恐怖到仆街,好多人都想做doctor x按章工作自由自在,但係現實只可以做海老名
點解叫海老名?
好多時佢地請左你都未必比你做返本行
佢地好迷信血型/性格,會根據呢兩樣野去決定你做咩工作
讀engine做會計
讀文社科做IT
讀電機工程做生化研究,做到拎埋諾貝爾獎都有

香港果套「讀果行做果行」唔適用於日本
Doctor x套劇入面其中一個角色
做人唯唯諾諾,隨波逐流
迷信血型呢樣野真係好痴線
I see. 我仲以為係一d我唔識既 idiom
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞