想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
依個就係你定位 點解amazon乜都有得買但係仲有咁多網購公司?
基本咪要背熟啲敬語
因為要接電話,所以你日文無返咁上下都好難攪
不過間間酒店唔同既
其實有好多既
留意下d後生女ig就知最近興d咩就可以去做
當然如果想食流行水既話就要不斷改變每年轉
做死一樣一定死
留學先唔計 留學無就勞資格

不過我問過法務省,
我問佢WH計唔計
佢答我有住所就計

我話 網上見過留學果D唔計喎
佢話 CASE BY CASE
講返上兩個回覆
記住 留學無就勞資格
即係你係"留學期間"係唔可以返正職

你個"之後搵到工" 要畢業後

相反, WH係有就勞資格, 無就勞限制
搵到工, 叫公司幫你轉工簽係可行
我唔知你日文程度 或者 搵工既際遇啦
WH自由度會比較大
巴打你講得好啱
我好掛住魚肉燒賣
其實visa呢d佢全部都case by case
我申請經營投資都係冇一個標準答案
所有人講既野網上所有野都唔同
唯一既準則就係佢判斷你份proposal work唔work
就算同一份proposal唔同人接手都會有唔同結論
所以呢d野真係好撚煩所有野都要自己去試冇一個100% work既方法
有個唸法唔知可唔可行呢

想搞個經營簽證去日本住
賣香港層樓帶全副身家去日本開間掛名係投資公司
將自己d $ 掉去買d 收息股 低風險product
又可以係日本生活,又唔洗點理佢,
但是唔知收息股 呢d收入當唔當公司盈利呢~

同埋經營簽證係咪唔可以打工,有沒人可以熟呢方面野可以解答下thanks
你公司無自己獨立實體office唔會批
你做嘅嘢無visa都做到唔會批
唔打得工ubereats都唔做得
你諗下點解人地要批你
個個當外國係香港人回收站
住得耐香港 覺得度度都無限收新移民 拎綜緩住公屋都冇問題
IT人搵日本工易唔易,駛唔駛好勁,幾多歲止步?

日文水平: 打得明文字adv game 同睇網站
會努力補返聽/講
做狗好易做人好難
有諗過搞間野幫依d人搞visa 覺得會好撚好搵
明白~原來係咁,實體office都是$$好簡單
但如果一定要用到visa先得真是沒辦法..
我的唸法係當自己做基金/asset management
只不過是超小型公司
我就是唸,我的投資收入係會交利得稅,本金多賺得多交得多,又養得到自己
我覺得已經好過好多中國人,正常應該歡迎先岩
講緊有一舊錢帶過去..幾百萬至一千萬港紙咁,靠投資收入..
唔係難民/香港果d大陸綜緩
支那人都瘋狂帶錢落香港炒樓投資,結果係點?
香港人好盞鬼,支那人做就屌
自己做就好,覺得人地會歡迎
人地係想你帶動經濟創造就業機會之餘再收你少少稅 唔係貪你果少少錢
其實係
唔係就唔會咁多人做呢行
我有間舖係度其實做起左根本就可以好似珍珠奶茶咁dup出去開公司幫人拎visa
經營投資最難既地方係你點說服佢比個visa你
特別係如果你做既野可以遠程操作唔洗係日本都做到
不過當然你搵專業行政書士幫你搞佢地就識幫你吹甚至改左你份proposal
完全都唔關事..
小市民買收息股 基金 低風險產品點可能影響到其他人,點可能同大陸人炒貴香港樓比..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞