想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
唔續咪申請唔到visa 4月入學而家差唔多要準備啦

Btw 巴打有冇語言學校推介,同埋邊度讀好

暫時諗緊東京巴赤門會、銀星、jet (jet 唔收內地人好正
我都未讀, 無咩好推介啦
不過我係簡京都既學校
點解京都既
我自己幾鍾意九州,同冇咁多人,但去第2度唔方便
我初初諗北海道,之後神戶福岡京都
最尾簡左京都本身都鐘意京都個環境
但將來住暫時會想定居福岡

東京就無諗過 去旅行都麻麻地 太多人
姐係係京都讀完就去福岡做野?咁咪要搬黎搬去?
赤門聽好多人講都ok,但就係唔想咁多大陸人,佢大陸人比例都算多,成28、29%
的確,有冇邊間多台灣人
想過去考返個電牌做下技術員仔過日晨
我係搵代辦,唔洗錢,都係十月入學,五月左右開始搞同交野,不過果時好趕,最好一月二月開始搞最好。

利申 三年前
巴打可唔可以分享下搵邊間代辦?
暫時大概係咁, 但到時先知會唔會有改變。
日本搬日本都好方便姐
Sorry 名真係唔記得 不過係教日文學校黎。 間野個名有個暨字
我都諗緊銀星定isi
但問agent話銀星得就業輔導
即係要你自己搵工 佢教你interview咁
isi嘅話就直頭有個搵工app 好似好正咁
但就多大陸人 好糾結下
唔係間間都會教架咩?

有政府嗰啲乜 外國人就業centre, 登記左,就有個日本人教你架啦
ISI池袋好似少啲大陸人
佢有個app 姐但唔包一定拉到工阿ma
定佢個app d 工只 for isi 學生?

Btw 我見tamago 都有介紹 赤門同isi
報咗今年10月
好驚去唔到
+1
你並不孤單 我都驚緊
日本最快8月內放寬留學生入境限制
共同社 共同社, 社會生活, 新冠病毒 2020年 8月 22日 - 20:28

【共同社8月22日電】關於為了防止新型冠狀病毒傳染而實施的邊境口岸對策,日本政府基本決定最快本月內放寬針對外國留學生的入境限制。將從日本政府支付學費等的國費留學生開始允許入境,視狀況擴大至自費留學生。對於持有在留資格的外國人再次入境,擬最快9月全面解禁。政府消息人士22日透露了該消息。

此前,政府優先放寬了商務相關人士出入境。與越南、泰國等16個國家和地區分別推進磋商,已部分恢復人員往來。今後將在日本的機場等處擴充PCR檢測能力,逐步擴大放寬對象。

留學生大多配合每年春季和秋季學期開學抵達日本。今年由於新冠疫情,從4月起成為拒絕入境對象的國家較多,無法赴日的留學生接連出現。

持有在留資格的外國人再次入境方面,目前允許入境的對象是在日本宣佈拒絕入境前離境,之後無法返回的外國人。今後將改為全面解禁。

上述舉措均以入境時的新冠PCR檢測結果是陰性作為條件。日本政府要求入境後2週內在自己家中等地隔離,確認健康狀況有無異常。(完)

https://tchina.kyodonews.net/news/2020/08/7e25df32d71b-8.html
今日終於收到CoE, 可惜既係仍然未有入得境既消息
想問你地由申請到拎到CoE大概要幾耐係咪即使收到都要等日本政府開關先可以入國?
10月去exchange係咪冇乜可能趕得切架啦
兩三個月左右好似
拎完coe仲要等開放visa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞