想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
十月已感覺無望
台灣今日開商務
都仲未開留學
每個星期先開少少
幾時先到支那腥港留學
我4月都驚驚地
當佢12月出COE
都未必開返留學簽證
4月一定唔驚。依家都開商務,下一步就係留學
話晒都開左國費留學生 希望私費都會快D開埋
而家有CoE又冇得去
國費有實際講開左咩??我記得新聞講過但外務省好似無實質講到
仲係無新visa 出
外務省有節錄段問答 但係冇正式文章講開咁
新規未入得,原先已經有在留卡就入得
我睇到另一個po https://lihkg.com/thread/2177469/page/1
入境後14日隔離唔可以搭公共交通工具, 所以機場附近D酒店都有14日隔離plan

我覺得男人到左三十歲仲要依賴交通工具好可憐
打算喺日本讀master 跟住就直接做野移民

而家煩緊揀大學 名古屋大學同東北大學點揀好 排名就東北好啲
You made the right decision to go to Japan on vacation. You were granted a visa within one week.
咩Major?
environmental engineering
首先兩間都國立,係日本國內搵工其實分別唔大
讀master 睇埋major 個ranking好d
同埋搵個適合自己的lab 重要d...
而家見到多咗個選擇 就係東京工業大學 呢三間又會點排
東工大 > 名大 > 東北大
engineering黎講唔洗諗一定係東工大行先
名大>東北大
就因為呢個Major相差唔大
考慮既係搵工果陣邊個地區方便d
雖然今年因為支那肺炎,搵工唔似以前咁四圍走,比較多online interview
如果係日本做野但係公司指派去左其他國家工作離開左一年以上,其實仲算唔算合資格攞永居?定係都要由頭計過
多謝清解答

係咪可以咁講 因為呢個Major相差唔大 所以三間都一樣 我去邊番工都冇所謂 喺邊番就住邊

如果係archi呢?因為名大嗰個course係偏向archi
"因為呢個Major相差唔大 所以三間都一樣" Yes

日本做archi 都係考牌為主
你讀完個course最終都係要去考牌
讀既archi 我就唔太清楚…
永住/歸化係由你開始做野交稅開始計
佢係日本出糧扣你稅的話應該冇問題
Lm
真係唔知,寫係話要店十年,唔能夠離開超過一年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞