想去日本生活/剛黎到日本既你地【2】

1001 回覆
4 Like 8 Dislike
話喺日文做緊嘢/讀完日文會留低嘅巴打
你地係degree holder 定好專門資格?
仲介話below degree 就算搵到工日本政府都唔會批working visa
睇你讀一年定兩年,
其實我覺得間間學校都係差唔多價錢, 相差唔會太遠除非好鄉村
一年學費差唔多五萬
出去租屋第一個月交埋初期費用加加埋埋都兩三皮左右
十萬其實都唔係好夠, 但你會打工就OK啦
同埋學費唔洗一次比哂, 通常可以半年半年交
邊個仲介咁伏?
語言學校畢業有公司肯請你 幫你申請就勞簽證都得
不過正常都係升讀專門學校或者大學, 畢業後搵工一定得啦
廿中先黎讀語言學校會唔會好遲如果讀多個degree grad個陣都三張野
我就係廿中準備讀語言學校
不過有得簡緊係越後生越好啦...
我自己覺得無話遲唔遲 係睇你將來想做乜姐,
如果你話讀完語言學校又讀大學, 加加埋埋都5~6年
咁三十頭Fresh Grad競爭一定難過其他後生仔既...
但條路自己簡, 好多野都講唔定, 乜都係睇機遇睇運,
其實都唔少人係咁
驚番學同d抖音日本仔日本妹唔夾多過驚畢業之後搵唔到工
Solo Player
日本好難solo
日本真係咁易搵工留低咩
巴打幾時入學?你打算讀完語言學校再上大學?
你肯做唔會冇
巴打係日本番緊工?
唔係 準備過去讀 不過幾個fd係果邊
我都係廿中先開始計劃去讀語言學校
無問題啊 大家加油 幾時入學?
我未開始搞 但打算係下年10去
我本身十月入,自己延左一月,因為唔想太趕,
讀完語言學校會創業搞經營管理簽證,
一直Plan 緊
我讀年半
係 暫時一月開學
最希望11月入境先,Settle下D 野 如果得既話。
下年10月有排喔
點解唔報早D 四月入學
I've been wondering about getting a temporary job in Hokkaido in January or February because I'm interested in working there temporarily. It'll improve my vocabulary.
我覺得OK既, 世界上咁多工, 只要自己肯做應該唔怕會搵唔到工
I've been wondering about getting a temporary job in Tokyo in January or February because I'm interested in working there temporarily. It'll expand my vocabulary and I'm sure it'll be an extraordinary experience.
但今期真係好難搵工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞